Feil ved alle leiligheter

Bjørn Staahle (62) og Bjarne Austgulen (72) kjøpte hver sin leilighet til fire millioner kroner. I ettertid er det påpekt feil og mangler i samtlige 44 leiligheter i komplekset.

Bjørn Staahle (62) og Bjarne Austgulen (72) kjøpte hver sin leilighet til fire millioner kroner. I ettertid er det påpekt feil og mangler i samtlige 44 leiligheter i komplekset. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Leilighetskomplekset består av 44 nye leiligheter, og det er feil eller mangler ved samtlige!

DEL

(Siste) [Romerikes Blad] Leilighetsprosjektet beskrives av byggetilsynet som det verste på Jessheim i Akershus noensinne.

Alle feilene og manglene gjør at Bjørn Staahle (62) og Bjarne Austgulen (72) nå vil heve kjøpet.

– Jeg kjøpte leiligheten for fire millioner kroner 1. oktober i fjor. Med tanke på alle feilene og manglene som har vært her burde jeg fått den for halve prisen. Det har vært et mareritt av en annen verden, sier Bjørn Staahle til Romerikes Blad.

Han eier én av de 44 leilighetene i byggetrinn 1, og var den første som flyttet inn. I ettertid er det påpekt feil og mangler i samtlige leiligheter.

Det har vært så ille at Staahle og hans kreftsyke kone har sett seg tvunget til å bo på hotell i to omganger. Den nye leiligheten måtte pusses oppnesten umiddelbart etter innflytting.

– Samtlige vinduer måtte skiftes. Der ble det avdekket muggsopp, innleder Staahle.

– I tillegg har det vært bobler i tapeten, rust i rørene og vannlekkasjer. Flisene på badet måtte skiftes. Det samme måtte deler av parketten i stua. Det skyldtes at den gynget. Vi måtte også få skiftet balkongdøra, utgangsdøra og få satt inn nye låsekasser i dørene, sier Staahle.

– Hvordan oppleves dette?

– Det er frustrerende, irriterende og jævlig. Kona mi kan nesten ikke være her på grunn av helsesituasjonen. Formen hennes blir bedre så fort hun reiser bort.

Situasjonen har ikke vært mye bedre hos nabo Bjarne Austgulen.

– Jeg betalte i overkant av fire millioner kroner for leiligheten, men angrer på det i dag. Badegulvet og parketten har vært hovedproblemet. Sluket er ikke det laveste punktet. Vi har også avdekket skjevhet i dører, sier han.

Byggetilsynet for Øvre Romerike gjennomførte et tilsyn tidligere i år. Da knyttet det seg størst usikkerhet til boligblokkas bæreevne og sikkerhet ved brann og større snømengder.

Nå viser det seg at saken er enda mer omfattende.

– Dette er den verste saken jeg har sett på Jessheim, og én av de verste jeg kan erindre siden jeg begynte å føre byggetilsyn, sier Arne Løvberg (63).

Han har vært leder for byggetilsynet for Øvre Romerike siden 2009, og har ført tilsyn de 14 siste årene.

Løvberg har også 35 år bak seg som tømrermester og til sammen 49 år i bygg- og anleggsbransjen.

– Jeg kan forstå at leilighetskjøperne føler seg lurt. Kommunen har også lagt ned et omfattende arbeid, både i form av tilsyn og for å skaffe seg oversikt. Vi burde vært hele dette boligprosjektet foruten, sier Løvberg.

Han mener skandaleprosjektet sentralt er et bilde på utfordringene som rammer byggebransjen med stor kraft.

– Det er noe alvorlig feil med hele lovverket, poengterer Løvberg.

– Slik søknadssystemet er lagt opp i dag, sitter saksbehandlerne i kommunene og tar imot papirer på forskjellige byggeprosjekter. Så gir de tillatelse i den andre enden. De har svært liten kontroll med hva som skal bygges og hvem som skal bygge det. Først når vi kommer ut og gjennomfører tilsyn, kan vi avdekke svakheter i prosjekter. (ANB)

Artikkeltags