(Siste)

Nettopp når det er tid for hyttehygge, med grilling, bading og andre gode opplevelser, kan uhellene skje.

Derfor bør du notere deg dette telefonnummeret: 22 59 13 00.

Når du ringer, kommer du til Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen besvarer ikke bare akutte henvendelser, men er også behjelpelige med å gi gode råd og kvalitetssikker informasjon. Fakta og råd om forgiftninger generelt, er også etterspurt i sommermånedene.

Ved alvorlige, livstruende symptomer skal imidlertid 113-nummeret brukes.

– I Giftinformasjonen får vi mellom 2.500 og 3.500 henvendelser i måneden og rundt 40.000 i året. Den grønne tiden av året er høysesong for oss, og da har vi også flest henvendelser, sier seniorrådgiver Mette Ekeland i Helsedirektoratet til NTB.

Uhellene er mange og forskjellige. Barn kan i et ubevoktet øyeblikk ta en slurk av tennvæske eller smake på fristende, velduftende planter og bær. Insektene er på plass, hoggormen er aktiv og mange får et ublidt møte med maneter i badesesongen.

Forbrenninger ved kontakt med brennmaneter forekommer relativt ofte om sommeren. De «norske» brennmanetartene gir sjelden alvorlige forbrenninger. Den vanlige gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, er å finne langs hele norskekysten, men er i seg selv ikke så farlig.

Også flått skaper problemer. Flåtten er i seg selv ikke giftig, men under blodsuging kan den overføre sykdomsfremkallende virus og bakterier til mennesker og dyr. Det kan gå en stund før en oppdager flåttbitt, men Giftinformasjonen anbefaler at en i noen tilfeller henvender seg til lege.

De vanligste spørsmålene i varme sommermåneder dreier seg også om planter, bær og sopp. For ytterligere informasjon kan det være lurt å lese seg til noen gode råd på Giftinformasjonen eller på Helse-Norge.

Her gis det informasjon om hvordan en skal gå fram hvis en har vært uheldig, på ferie hjemme, på hytta eller tilbake fra utenlandsferie. (ANB-NTB)