(Siste)

I mange tilfeller er det nok bekvemmelighetshensyn som gjør at taket males hvitt. Det er enkelt og greit og krever lite oppmerksomhet.

Estetikk

Det er ofte ingen stor bevissthet rundt disse valgene, og det faktum at taket er den største flaten i rommet som ikke fylles med saker og ting, åpner opp for muligheter til å skape spennende interiører og overraskelsesmomenter. 

Hos Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos Borge, møter man skyformasjoner i taket i entréen.

– Skyer som løfter taket er både en estetisk fin løsning og et smart trekk. Vi ønsket oss tapet i alle husets rom. Entréen har imidlertid vakkert veggpanel fra 1922, som vi ville bevare, og da gjensto taket. Skyhimmelen som mønster er videreført fra et tidligere hus, og kombinasjonen av malt panel og tapet er veldig god, sier Torkildsby.  

Torhild Rustenberg, konseptsjef hos Storeys, har valgt en annen variant av himmelen, på gjesterommet.

– Vi hadde bestemt oss for tapet i taket, og brikkene falt på plass da jeg fant designen med stjernehimmel. Veggene fikk en blågrå farge, som sammen med det sorte himmeltapetet gir en avslappet atmosfære, som innbyr til å drømme seg bort i stjernene, forteller hun.

Den nye fondveggen

Ved å tapetsere taket i stedet for en fondvegg, unngår man ufrivillig å skape soner i rommet, som resultatet av en fondvegg i en kontrastfarge kan gi. 

– Fargene og mønsteret på tapetet påvirker atmosfæren i rommet på lik linje med en tapetsert vegg. Taket er som oftest en mindre, firkantet flate, som er enkel å tapetsere, og resultatet gir stor effekt.

– Nå velger også flere seg mørkere veggfarger enn før, og da blir kontrasten stor mot hvite tak. Implementerer man taket i interiøret, og tapetserer det i en eller flere farger, vil uttrykket i rommet bli mykere, poengterer Rustenberg.

Hulefølelse

Tapetsering er overraskende fort gjort – også i taket

Dagens fibertapeter er stabile og gode å jobbe med. Limet påføres taket, og man har tid til å få tapetet pent på plass.

– Alle rom, uavhengig av takhøyde, kan ha tapet. Man må bestemme seg for hvilken stemning man ønsker å skape. Med mørke farger i tak og på vegger, kan man skape hulefølelse, mens lyse farger forstørrer og åpner opp – ikke minst gir mønster med dybde opplevelsen av å heve taket, understreker Birgit Torkildsby. (ANB)