Gå til sidens hovedinnhold

Bør vi ruste opp ..., eller kanskje burde vi ruste ned?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den senere tid er det norske folk blitt fortalt av høyresiden i norsk politikk at regjeringen bruker historisk mye penger på det norske forsvar, altså at forsvaret ruster opp. Økningen er på 30 prosent siden 2013, informeres det med dårlig skjult stolthet. Informasjonen er ment for å berolige de av oss som mener at det er tvingende nødvendig å ruste opp for å trygge vårt lands selvstendighet. (Da nevnes ikke EU og EØS-avtalen, betimelig nok).

Sist ute i denne sammenheng er Høyres førstekandidater til Stortinget fra Nordland Høyre og fra Troms/Finnmark Høyre. (Fremover 30.04.2021).

Den norske basepolitikken er temaet i diskusjonen. Det har seg slik at det er fremforhandlet en revidert avtale mellom Norge og USA, den avtalen som sikrer at USA kan støtte Norge i en krise eller krig. Jeg trodde faktisk at dette var hele essensen i Nato-pakten. En særavtale med USA burde derfor være helt overflødig. Eller?

Den kalde krigen

Mens Norge under den kalde krigen hadde klare regler for stasjonering at utenlandske styrker (altså ingen), har regjeringen den senere tid åpnet for nettopp dette. Det stasjoneres amerikanske styrker i Trøndelag og i disse dager åpnes det for et «enklere militært samarbeid» med USA, fremdeles med grunnlag i den før nevnte avtalen, men med en smule oppdatering og med visse tillegg. Et av disse «tilleggene» er etableringen av ei atomhavn for amerikanske atomubåter etter pålegg av det norske samferdselsdepartementet, og til store protester fra befolkningen i Tromsø. Andre «tillegg» er at amerikanerne får utvidet tilgang og myndighet, blant annet på Evenes og i Ramsund.

Det er altså etablert en ny avtale mellom Norge og USA, en som tillater stasjonering av utenlandske styrker i Norge, i fredstid. Med andre ord, en dramatisk endring av Norsk forsvarspolitikk.

Endelig nedrusting?

Ingen ønsker seg vel tilbake til den kalde krigen? Galskapen gikk i alle fall opp for Sovjetunionen og Gorbatsjov som i sin tid avviklet Warszawapakten og fikk slutt på den kalde krigen.

Endelig kunne nedrustingen starte, trodde mange. En del avtaler i forhold til å nedbygge atomvåpenarsenalet på begge sider ble etablert. Positivt tenkte i alle fall jeg og det var mye å gå på. Jorden kunne nok blitt utslettet et 20–30 talls ganger hadde man sluppet dette løs.

Så det startet tilsynelatende bra.

Så fant noen ut at man i stedet for også å avvikle Nato, kanskje heller burde utvide pakten? Som tenkt, så gjort. Polen, Latvia, Estland, Litauen ble inkludert i Nato, med direkte grenser til Russland. Dette for å sikre disse tidligere Russiske randstatene mot Russisk aggressivitet.

For de av oss som fremdeles husker Cubakrisen. Da verden virkelig sto på randen av atomkrig og dermed total utslettelse (husk 20- 30 ganger), da var situasjonen stikk motsatt av dagens. Da var det Sovjetunionen som skulle etablere forsvars base i USAs umiddelbare nærhet, noe USA og Nato ikke fant seg i, og med god grunn mente man da.

Når vi i dag etablerer utenlandske baser i Norge er det kanskje ikke så rart at Russland stusser, ja kanskje til og med føler seg truet? Rent objektivt altså?

Mye penger?

Når Norge i tillegg ruster opp (økningen på 30 prosent siden 2013), så er vi med på en spiral og et våpenkappløp som vi antakelig ikke ser enden på. Og er det det vi ønsker? eller trenger?

Verden brukte i 2019 et samlet beløp på 1,8 billioner dollar (!!) på våpensystemer, militært utstyr og væpnede styrker, eller drøyt 15.600 milliarder norske kroner.

USA brukte alene 5.600 milliarder, Nato samlet brukte 8.350 milliarder, Kina brukte 2.200 milliarder og Russland brukte 530 milliarder.

Natos samlende forsvarsbudsjett er i dag nesten 16 ganger større enn Russlands!

Alternativt pengebruk?

Kanskje burde verdenssamfunnet bruke penger på noe annet enn våpen? Medisiner, vaksiner, kanskje til og med utrydde den fattigdommen vi ser brer om seg i stadig større tempo.

Når skal verdens ledende politikere, inklusive Norske, begynne å bruke det vettet de muligens besitter, og bruke det til kodens beste? Klimatiltakene som et nærmest samstemt verdenssamfunn har bestemt seg for å gjennomføre vil koste penger.

Kanskje Norge skal slutte å ruste opp? Vi henger ikke akkurat etter her hjemme? Kanskje skal verden slutte å ruste opp og heller bruke penger på samfunnsbyggende tiltak som kan komme oss alle til gode? Pengene finnes, det er bare snakk om politisk vilje.

Kommentarer til denne saken