Studie: Denne pillen øker risikoen for brystkreft

En ny studie viser at kvinner mellom 15 og 49 år som bruker hormonprevensjon har i gjennomsnitt 20 prosent høyere risiko for å få brystkreft.

En ny studie viser at kvinner mellom 15 og 49 år som bruker hormonprevensjon har i gjennomsnitt 20 prosent høyere risiko for å få brystkreft. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kvinner mellom 15 og 49 år som bruker hormonprevensjon, har i gjennomsnitt 20 prosent høyere risiko for å få brystkreft, viser en ny studie.

Den danske studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine , viser at på ett år får normalt 55 av 100.000 kvinner mellom 15 og 49 år som ikke bruker hormonprevensjon, brystkreft.

Av dem som bruker hormonprevensjon, som p-piller og spiral, utvikler 68 av 100.000 kvinner brystkreft. Dermed gir hormonprevensjon 13 ekstra tilfeller av brystkreft per 100.000 kvinne hvert år.

– Det er første gang i verden vi har en undersøkelse av denne størrelsen, hvor vi har kunnet bestemme risikoen for brystkreft i forhold til hvor lenge kvinnen har brukt prevensjonsmiddel, sier Øjvind Lidegaard, professor ved Rigshospitalet og hovedforfatter av studien, til Politiken.

Studien viser at risikoen for å utvikle brystkreft øker også jo lengre kvinnen bruker hormonprevensjon.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken