Gigantavtale for Bjerkvik tekniske verksted

Det snart 60 år gamle artillerisystemet M109 skal nå byttes ut med det sørkoreanske K9 Thunder. Bjerkvik tekniske verksted vil få en helt sentral rolle i både vedlikehold, opplæring og drift av det nye systemet.

Det snart 60 år gamle artillerisystemet M109 skal nå byttes ut med det sørkoreanske K9 Thunder. Bjerkvik tekniske verksted vil få en helt sentral rolle i både vedlikehold, opplæring og drift av det nye systemet.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Forsvaret skrev i  dag under en avtale om kjøp av nytt artillerisystem fra det sørkoreanske selskapet Hanwha Land Systems. Det nye systemet skal erstatte det svært gamle M109-systemet som Norge har i dag, og kontrakten har en kostnadsramme på 3,2 milliarder kroner.

24 skyts og seks ammunisjonskjøretøy

Artillerisystemet som heter K9 Thunder, tilfredsstiller Hærens krav og er anskaffet av flere land.  Kontrakten omfatter 24 skyts med tilhørende ammunisjonskjøretøy, ammunisjon, logistikk- og utdanningsmateriell, heter det i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet. Kontrakten omfatter også en opsjon på ytterligere 24 skyts.

Etter det Fremover erfarer er det snakk om til sammen seks ammunisjonskjøretøy.

Etterlengtet utskifting

– Anskaffelsen av nytt artilleri til Hæren er en klar oppfølging av regjeringens satsing på Forsvaret, og Artilleribataljonen i Brigade Nord får økt kapasitet og ildkraft. Anskaffelsen har vært planlagt i lang tid, og muliggjør en etterlengtet utskifting av det aldrende M109-systemet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen.

Bjerkvik tekniske verksted får en nøkkelrolle

For Bjerkvik tekniske verksted  (BTV) får avtalen med Hanwha Land Systems enorm betydning. BTV vil få en nøkkelrolle i både innfasing, opplæring og drift av det nye artillerisystemet.

– Vi får et mye større ansvarsområde enn i dag, sier sjef på BTV Kjell Arne Mikkelsen.

Sjef for Bjerkvik tekniske verksted Kjell Mikkelsen (til venstre) fikk tidenes julegave – fire dager før julaften. Her sammen med Karl Erik Karlsen hos Bjerkvik tekniske verksted.

Sjef for Bjerkvik tekniske verksted Kjell Mikkelsen (til venstre) fikk tidenes julegave – fire dager før julaften. Her sammen med Karl Erik Karlsen hos Bjerkvik tekniske verksted. Foto:

Forsvarsdepartementet har nemlig inngått avtale om industrielt samarbeid som i klartekst betyr at med Hanwha Land Systems skal overføre testutstyr, treningsmateriell og teknisk kunnskap til BTV.

Nye arbeidsplasser allerede neste år

BTV får ansvaret for service og vedlikehold av de norske skytsene. Det er også en intensjon om å inngå en samarbeidsavtale med Finland slik at BTV også kan vedlikeholde finske skyts av samme type.

Kjell Arne Mikkelsen er svært forsiktig med å anslå verdien av kontrakten med Hanwha Land Systems.

– Det blir tilførsel av nye arbeidsplasser allerede fra neste år. Skytsene skal leveres fra 2019, og BTV får ansvar for vedlikeholdsutdanning, vognførerutdanning og såkalt flåtestyring.

Får også artillerisimulator

Det siste er en oppgave som BTV får overført fra Forsvarsmateriell i Oslo, og som innebærer at det fra Bjerkvik tila en hvert tid skal holde oversikt over hvilke skyts som er hvor – og i hvilken tilstand.

Sør-Koreanske K9 Thunder artillerisystem.

Sør-Koreanske K9 Thunder artillerisystem. Foto:

BTV vil også få simulator for trening av mannskaper som skal operere det nye våpnet.

– Hvor mye det betyr for oss rent økonomisk er jeg usikker på, men for hele regionen – ikke bare for BTV – har denne kontrakten en enorm betydning. Ikke minst med tanke på kompetansebygging, sier Mikkelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken