Cruisenæringens miljøverstinger inviteres til Narvik og Nord-Norge: – Mener du virkelig dette ordfører Rune?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt: Det er ikke lenge siden cruisenæringen nesten enstemmig ble hyllet og kritiske stemmer fra miljøorganisasjonene og stort sett bare MDG-politikere ble avfeiet som overdramatisering.

Slik er det ikke lenger. Mange har innsett at cruisenæringen medfører store utfordringer og det skrives nå på lederplass rundt omkring i landet at cruiseturismen ikke er bærekraftig for klima, miljø og oss mennesker og det kreves tiltak! Fjord-Norge har tatt steget og går foran med tydelige miljøkrav til næringen.

Miljøpartiet De Grønne mener at dette gir store muligheter for Nord-Norge. Mulighet til å lære av dyrekjøpte erfaringer andre cruisedestinasjoner har gjort. Mulighet til å delta aktivt i utvikling av en helhetlig nasjonal cruisestrategi. Mulighet til å støtte opp om de andre destinasjoners kamp for renere luft og et renere miljø. Disse mulighetene lar Nord-Norge og Narvik gå forbi – fordi nå har en gruppe nordnorske ordførere øynet helt andre muligheter for Nord-Norge.

Ordførerne snakker varmt om tidenes mulighet til å ta tilbake den posisjonen landsdelen hadde, «den gang midnattssol og Nordkapp var de viktigste salgsargumentene». Videre sier de at «skal man lykkes fullt og helt, må dette være bærekraftig i ordets videste forstand.» Hva er det de snakker om?!? Lykkes fullt og helt – med hva?!? Bærekraftig i ordets videste forstand?!? Vi syns det er uhørt at ordførerne snakker om bærekraft samtidig som de ønsker velkommen miljøverstingene som er plassforvist på Vestlandet. Hvem sine talspersoner er de egentlig? Innbyggernes?

Det hadde vært en ærlig sak å si «Vi bryr oss ikke om Norges og Nord-Norges klimaforpliktelser, vi gir blaffen i Vestlandets kamp for en renere reiselivsnæring, hos oss er det penger i kassen som teller. Bare passasjerene bruker 860 kroner per dag, så kan dere slippe ut så mye som dere vil!» Det er det de sier! Fint innpakket!

Det skrives videre: «veldig mye (av kritikken) er basert på synsing og slurv med fakta». Menes det virkelig at man på Vestlandet synser og slurver med fakta når 15 store cruisehavn bestemmer at de ikke vil ha anløp av de mest forurensende skipene lenger? Eller er begrepene tatt fra næringens egne kommunikasjonsbyråer som feier bort fakta ved å kalle de for «fake»? (Trumpmetoden)

Ordføreren inviterer de forviste cruiseskip til Narvik. Jeg skulle gjerne få vite om det i det hele tatt ble vurdert å forankre et så tydelig signal i Bystyret. Utspillet er nemlig i sterk konflikt med pågående arbeid med forbedret lokal luftkvalitet og reduserte klimagassutslipp. Det er også i sterk konflikt med de bærekraftsambisjonene som ligger til grunn for Narviks søknad om alpin-VM. Kan ordføreren forklare hvordan utspillet passer sammen med disse målene? Eller mener ordføreren at miljøet kan settes til side bare det er nok penger å tjene, men at det likevel kan brukes som argument når alpin-VM skal hentes hit?

Ordførernes utspill oppfattes av flere aktører som ren sabotasje. Når andre kommuner og reiselivsorganisasjoner viser at de mener alvor når det gjelder fokus på bærekraftig reiseliv kommer Nord-Norge og spenner bein. Det hadde vært bedre at Narvik bygger videre på sin ønskede posisjons som fornybarhovedstaden i nord og at Narvik Havn sammen med flere andre norske hamner går foran i arbeidet med elektrifisering av sjøfarten og havne virksomheten. Det vil også gi mulighet for havnen å fungere som et energiknutepunkt for hele Narvik, i tillegg til å være en logistikk-knutepunkt for hele regionen. Vestlandets miljøinitiativ gir Nord-Norge muligheter. Disse mulighetene bør vi gripe, istedenfor å lukke øynene og gjøre de lite fremtidsrettede veivalgene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken