Bergensavisen: Alle fikk bøter på 15.000 kroner hver, men saken stoppet ikke der. Mennene ble innkalt og måtte vitne i retten om hva de foretok seg bak lukkede gardiner i sentrumsleligheten.

– Dette er en av konsekvensene av å kjøpe seksuelle tjenester, noe kanskje ikke alle tenker over, sier politiadvokat Bernt Kallevik Dahlsveen i Vest politidistrikt til BA.

– Gifte og vellykkede

De var neppe særlig høy i hatten da de tidligere i år fikk innkallingen til rettssaken i Bergen tingrett. Påtalemyndigheten slet med bevisføringen, og ville ha dem til å vitne mot en mann og en kvinne, som påtalemyndigheten mener var såkalte bakmenn, eller halliker for sexsalget.

Flere av sexkjøperne fra bergensområdet er gifte og har barn. I sosiale medier fremstår de som vellykkede fedre, sammen med barna i akebakken, eller avbildet som stolte fedre ved siden av kone og en nybakt konfirmant.

Kontrasten var stor til pinlighetene de ble stilt overfor i retten da de måtte avlegge forsikring og fortelle om noe de hadde holdt skjult for ektefeller og barn.

Noen har gode jobber; yrker i oljenæringen, i bilbransjen og også innen media, ifølge BAs undersøkelser.

Kondomer og dempet musikk

Fellesnevneren er at alle hadde svart på en sex-annonse på et nettsted, via SMS eller telefon i perioden fra april til juli 2016.

De hadde møtt opp i den spartansk utstyrte leiligheten med dobbeltseng,samt en liten sofa og et bord med doruller og kondomer. Stearinlys og dempet musikk var ellers en del av atmosfæren.

Det var 19. juli 2016 at to politimenn banket på døren til leiligheten i bygården.

Tjenestemennenes arbeid besto i å oppsøke prostituerte for å høre om de hadde det bra og informere dem om deres rettigheter.

En ung kvinne åpnet døren, i et antrekk som er unaturlig i hjemmets sfære, ifølge en av betjentene.

Den asiatiske kvinnen hadde bare vært i Bergen i noen dager, hun pratet verken norsk eller engelsk - og hun henviste kontakten til en mann og en kvinne som satt i en sofagruppe.

Var hallik for datteren

Kvinnen som viste seg å være hennes mor, en dame i 50-årene, nektet for at datteren solgte sex.

Hun er selv prostituert, noe hun har vært i flere tiår, og det var hun som bedrev massasje og solgte seksuelle tjenester fra leiligheten, fortalte hun.

Datteren fortalte at det var første gang hun hadde åpnet døren for menn, og at hun ikke solgte sex.

Dermed måtte kundene inn og vitne i rettssaken mot paret. Flere av mennene gjenkjente kvinnen fra annonsen som den yngre kvinnen de kjøpte seksuelle tjenester av.

Moren ble ikke gjenkjent av noen av dem under rettsforhandlingene.

Etter dette kom Bergen tingrett til at det ikke var grunn til å betvile at det faktisk var NN (datteren) som utførte de seksuelle handlingene med vitnene.

Under razziaen tok politiet dessuten beslag i 190.000 kroner i kontanter.

Kvinnen i 50-årene er to ganger tidligere dømt for hallikvirksomhet, i årene 2010 og 2014.

I april ble hun dømt til åtte måneders ubetinget fengsel mens den syv år yngre mannen som leide leiligheten fikk 90 dagers fengsel.

Bernt Kallevik Dahlsveen er aktor i halliksaken. Han opplyser at alle som blir tatt og bøtelagt for sexkjøp kan bli innkalt som vitner i en straffesak. Foto: Olav Sundvor

Krever inndragning av penger

Påtalemyndigheten fikk likevel ikke medhold i et inndragningskrav av totalt 332.700 kroner fordi retten ikke med sikkerhet kunne fastslå omfanget av prostitusjonen.

Både mannen og kvinnen anket hallikdommen. Det gjorde også påtalemyndigheten som fastholder inndragninskravet.

Onsdag startet Gulating lagmannsrett behandling av anken over straffeutmålingen.

Men mennene som kjøpte seksuelle tjenester, slipper en ny runde med møteplikt i retten ettersom skyldspørsmålet ble avgjort tidligere i år.

Landet rundt

Landet rundt skal speile interessante artikler fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.