Gå til sidens hovedinnhold

De har aldri gjort lignende. Men Ane Margrethe var ikke i tvil

Festivalen i Evenes gjør noe litt utenom det vante.

Det er fortsatt noen dager igjen før årets Márkomeannu går av stabelen 29. juli. Men allerede fredag 23. juli slipper de et album med barnelåter på samisk.

Albumet har fått navnet Mánáidmeannu, som kan oversettes til «barnas spetakkel» på norsk. I ti låter, på tre ulike samiske språk, skildres alt fra nære relasjoner til det å rane en butikk for godteri.

Fem artister er med på laget: Ronja Larsen fra Drag; Åvla (Ole-Henrik Lifjell), Hemnes; Emma Elliane, Kautokeino; Saara Hermansson, Stornäs og Yungmiqu (Mihkku Laiti) fra Utsjok).

Markasamiske Iris Storelv-Rabone (16) har illustrert albumcoveret.

Stas

Jakop Janssønn har vært produsent og kunstnerisk leder for prosjektet, og synes det er stas.

– Som nybakt far har det vært ekstra fint å skape ny, samisk barnemusikk på hjertespråket. Mánáidmeannu har blitt til en plate som jeg tror foreldre i hele Sápmi vil glede seg over, sier Janssønn i ei pressemelding.

Les også

Ane Margrethe (25) hadde knapt tatt over da hun måtte avlyse alt: – Vi er klare for 2021. Uansett hvordan året vil se ut

Stolt festival

Produsent i Márkomeannu, Ane Margrethe Ugelvik, er glad for at festivalen kan gjøre et nytt prosjekt til årets festival.

– Det har vært svært inspirerende å jobbe med Mánáidmeannu-prosjektet det siste året. Márkomeannu gir vanligvis ikke ut musikk, men jeg visste fra starten av at jeg ville sørge for at disse låtene slik at de kunne spres til barn i hele Sápmi, sier Ugelvik.

Hun gleder seg til urpremiere lørdag 31. august.

– Det blir mitt høydepunkt under årets festival, sier Ugelvik.

Prosjektet er finansiert av Den norske UNESCO-kommisjonen, Kulturrådet, Sametinget, Nordland fylkeskommune, Samerådet, Troms og Finnmark fylkeskommune og Norske konsertarrangører frifond.

Kommentarer til denne saken