Aldri mer Hiroshima

Tuva Widskjold, Koordinator ICAN Norge

Tuva Widskjold, Koordinator ICAN Norge Foto:

Av
DEL

LeserbrevIngen skal noen gang måtte oppleve det de opplevde.

6. og 9. august 1945 bombet USA innbyggerne i Hiroshima og Nagasaki med verdens verste masseødeleggelsesvåpen. Før året var omme hadde over 210 000 mennesker mistet livet som resultat av atombombene, og mange flere var blitt syke. Fortsatt lever de overlevende og generasjonene som kom etter med de snikende konsekvensene av radioaktiv stråling.

Atomvåpen utgjør en eksistensiell trussel for mennesker og lokalsamfunn verden over. Også for Narvik. Ved bruk av atomvåpen, enten det er med hensikt, terror eller resultat av et uhell, vil ingen kunne gi nødvendig hjelp. Skadene vil være for omfattende og strålingsfaren for stor.

Den eneste måten vi kan sikre at atomvåpen ikke brukes, er ved å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen. Når atomvåpenstatene nå bruker enorme summer på å modernisere sine arsenaler, bruker hardere retorikk og spenningen stiger, er det viktig at vi sier tydelig ifra om at det både er illegitimt, uakseptabelt og utdatert å true med massedrap av sivile.

Det var det 122 stater sa, da de i 2017 vedtok et forbud mot atomvåpen i FN. Dessverre har Norge verken signert eller ratifisert denne avtalen. Slik skjermer Norge atomvåpenstatene for press om å inngå dialog om gjensidig nedrustning.

På torget ved rådhuset i Narvik er det plassert en stein til minne om ofrene for bombingen av Hiroshima. Steinen kommer fra nullpunktet i Hiroshima(...)

Tuva Widskjold

På torget ved rådhuset i Narvik er det plassert en stein til minne om ofrene for bombingen av Hiroshima. Steinen kommer fra nullpunktet i Hiroshima og var en gave fra daværende ordfører i Hiroshima Tadatoshi Akiba. Steinen er også en påminnelse om at konsekvensene av atomvåpen ikke skjer på et abstrakt sted. De skjer der mennesker bor og lever.

Vi står sammen med de som overlevde de forferdelige angrepene mot Hiroshima og Nagasaki i deres kamp for at ingen skal noen gang måtte oppleve det de opplevde. Atomvåpen må forbys og elimineres.

Historisk har lokalt engasjement, lokalt folkevalgte, kommunestyrer og enkeltindividers innsats for kontroll og nedrustning vært essensielt i å få på plass internasjonale avtaler. Nå trenger vi Narvik med på laget for en verden fri for atomvåpen. Kjære kommunestyre, støtt ICAN Cities Appeal og be regjeringen slutte seg til FNs atomvåpenforbud.

Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen. Og først da kan vi med hånden på hjertet si «Aldri mer Hiroshima!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags