Ingen champagne – denne gang

JOBBER FOR EVENES: Evenesordfører Svein Erik Kristiansen, narvikordfører Rune Edvardsen og rådgiver Jardar Jensen

JOBBER FOR EVENES: Evenesordfører Svein Erik Kristiansen, narvikordfører Rune Edvardsen og rådgiver Jardar Jensen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

600 nye arbeidsplasser til tross; Ingen champagne-flasker sprettes i Narvik-regionen.

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var ingen overraskelse – men det traff likevel øya helt nord i Nordland som en knyttneve i solar plexus. Andøya Flystasjon legges ned. Det rammer 300 arbeidsplasser direkte. Og kanskje tregangen indirekte. Det er mange følelser i sving  – og av respekt for våre gode naboer i øst har det vært minimalt med feiring i Narvik-regionen over at dette flyttes til Evenes. For Narvik-samfunnet vet hvordan det er å miste arbeidsplasser. REC Scancell, ICA-lagret, Hurtigruten og Innotech Solar var alle bedrifter som enten flyttet eller la ned i løpet av noen tøffe år. Narvik-samfunnet vet hva dette gjør med folk.

Det manes nå til omkamp på Andøya – og nye runder med kvalitetssikring av tall. Hvis det skulle vise seg at tallene og grunnlaget er lagt på totalt feil grunnlag, da bør saken vurderes på nytt. Men det er ganske opplagt at en reversering vil sitte veldig langt inne. Forsvarsdepartementet har nemlig vært svært tydelig på at man ønsker en kraftsamling i Ofoten. I Forsvarsdepartementet visste man at motstanden ville bli tøff – og det vil overraske stort hvis FD har bommet så stygt som krefter på Andøya påstår. Og at ingen av disse bommertene i tillegg ikke er oppdaget av drevne forsvarspolitikere i Arbeiderpartiet, Frp og Høyre. Og der det på diskusjonsforumene på Andøya harmdirrende skrives om konspirasjonsteorier, kunnskapsløshet og langt verre hentydninger – savnes et veldig godt poeng: Hvilket motiv skulle FD, Høyre, Ap og Frp ha – utover å sørge for landet har et så moderne forsvar som mulig? Og for å gi landet mest mulig forsvar, for minst mulig penger? Mens regjeringsapparatet har flust med vesterålinger, er det temmelig syltynt fra Narvik-regionen. Den eneste lokale representanten på tinget fra Ofoten har sågar jobbet for å bevare flystasjonen på Andøya på bekostning av Evenes. Mens harstadværingene først og fremst har vært opptatt av å sikre Kystjegerkommandoen og Forsvarets Musikkkorps.

Det er forståelig hvis andværingene ønsker å forfølge saken videre. Men det er helt opplagt at det bør tenkes to tanker samtidig. Det viktigste innbyggerne på øya gjør nå er ikke å fortsette å bare drive korstog. For ser man til Narvik vil man se en by som tross at hundrevis av arbeidsplasser bare forsvant, i dag har like mange arbeidsplasser som da det smalt. Arbeidsledigheten er minimal – og det finnes for øyeblikket et momentum og en vilje i regionen som sørger for at muligheten for vekst kan bli store i årene fremover.

Hvordan har Narvik lyktes med dette? Jo – det har vært jobbet solid og tålmodig. Og man har fått betalt. For det er slett ikke slik at sistemann som forlater Andøya i 2023 bare kan slukke lyset på tur ut. Regjeringen og Arbeiderpartiet har lovet øya kompensasjon og omstillingsmidler. Dette er virkemidler som er verdiløse uten et samfunn som har grepene klare. Men vakre ville Andøya har selvsagt et hav av muligheter – bokstavelig talt. Turisme, fiske – og masse kompetanse bygget opp på flystasjonen. Og: Andøya Test Center som leverer i øverste klasse internasjonalt. I tillegg til en masse sympati. Og man har fått helt frem til 2023 før det hele er over. Det er en et tidsvindu som byr på store muligheter.

En person som kanskje tar seg en ekstra congac i det stille etter forliket tirsdag er Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen. 600 direkte arbeidsplasser til kommunen – i tillegg til alle andre muligheter det ligger i en slik etablering er enhver distriktsordførers store drøm. Kristiansen har på en nøktern måte jobbet for kommunen sin, for fylkeslaget sitt og for sitt eget sentralstyre i saken. Uten å fokusere et øyeblikk på annet enn Evenes fortreffelighet, fremfor Andøyas utfordringer. Han har selv besøkt Andøya – vel vitende om at han der nærmest omtales som en folkefiende. Det har tidvis vært teppebombing med bannskap og kalling. Likevel har han ikke en gang falt ned på det nivået. Det forteller om en politiker av et format Narvik-regionen har slitt med å avle opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken