Gratulerer Bodø, gratulerer Norge!

Kulturhovedstad: Bodø som europeisk kulturhovedstad, her illustrert med konserthuset «Stormen», i 2024 blir et løft for Bodø, et løft for hele Nord-Norge og et løft for Norge, skriver Trine Skei Grande i dette innlegget.  Foto:Avisa Nordland

Kulturhovedstad: Bodø som europeisk kulturhovedstad, her illustrert med konserthuset «Stormen», i 2024 blir et løft for Bodø, et løft for hele Nord-Norge og et løft for Norge, skriver Trine Skei Grande i dette innlegget. Foto:Avisa Nordland

Av
DEL

MeningerLa meg gjenta det viktigste først, slik jeg har gjort det i alle kanaler der jeg har hatt muligheten: Gratulerer Bodø med en kjempejobb! Det er en gledens dag når byen pekes ut som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Det skal hele Norge være stolte av!

For én ting er det er det lett å være enig med politisk redaktør i avisa Nordlys, Skjalg Fjellheim (27. september) i: Å vinne mot en lang rekke med meget sterke kandidater er en bragd. Og det er en seier for Norge som kulturnasjon. At seieren skal ha falt meg «tungt for brystet», slik Fjellheim analyserer, kan jeg avkrefte med én gang.

At Bodø har klart å overbevise EU om at de har det beste opplegget som kulturhovedstad, er imponerende. Det er gjort en god og grundig jobb av mange for å klare det. Nå regner vi i departementet med å få en konkret søknad om støtte på bordet, og denne gleder vi oss selvsagt til å vurdere.

Det er ikke riktig slik Fjellheim skriver, at jeg på noe tidspunkt har vendt tommelen ned for en søknad fra Bodø. Det vi tok stilling til, var et underlag til en søknad som vi mente ikke var god nok på det tidspunktet. Jeg registrerer at mange har reagert på dette, og at mangelen på statlig garanti har opprørt mange. Men som kulturminister kan jeg ikke forskuttere penger før vi har en søknad på bordet.

Redaktøren i Nordlys er opprørt over at jeg har pekt på at en søknad må sees i en større sammenheng. Jeg tror imidlertid han misforstår meg noe når han tegner et bilde av kutt til teater, festival og museum kun i Nord-Norge.

Jeg tror imidlertid han misforstår meg noe når han tror tegner at bilde av kutt til teater, festival og museum kun i Nord-Norge. Alle budsjetter må henge sammen, og 100 millioner til en europeisk kulturhovedstad må nødvendigvis bety 100 millioner mindre til noe annet på statsbudsjettet. Og som kulturminister ønsker jeg selvfølgelig mer penger til kultur på budsjettene, det er min jobb i regjering.

Vi ser fram til å motta en søknad fra Bodø, og vi skal behandle søknaden grundig, slik vi gjør med alle saker. Jeg er sikker på at kommunen er innforstått med dette, og er med oss i å lage en god prosess. Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 har god støtte i regionen, og jeg ser fram til å jobbe sammen for at dette også skal bli et løft for Norge.

Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 blir et løft for Bodø, et løft for hele Nord-Norge og et løft for Norge. Gratulerer med seieren alle står bak!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags