Borgerplikt til ingen nytte

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen - Generalsekretær MA - Rusfri Trafikk

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen - Generalsekretær MA - Rusfri Trafikk Foto:

Av
DEL

LeserbrevHer om dagen kom jeg over en dyster sak i Fremover. Kenneth Evensen fra Kjøpsvik i Narvik mistenkte en fyllekjører. Han gjorde sin borgerplikt og ringte politiet for å forhindre en potensiell alvorlig trafikkulykke.

Det som så skjedde overrasket meg.

Politiet tok seg ikke bryet med å stoppe en mulig drapsmann bak rattet, og Evensen antyder at det ikke er vits å ringe politiet, da de ikke kommer uansett.

«Vi kan ikke være overalt», svarte politiet.

Er det slike holdninger lovens lange arm har, skjønner jeg godt Evensen sin bekymring. Holdningene til politiet er ikke bare farlig. Det er også et brudd på Nullvisjonen – ingen drepte eller hardt skadde i trafikken og bærekraftsmålene til FN.

Rus i trafikken er et svært omfattende problem. I tillegg til at det er livsfarlig og hjerteskjærende om det skulle forekomme en dødsulykke, koster det samfunnet hele 30 millioner kroner per dødsfall. De siste to årene har 216 mistet live i trafikken. Av de 216 var 60 personer knyttet til ruskjøring. 60 liv vi aldri får tilbake, 60 liv som kunne vært spart. Og årlig blir det anmeldte nærmere 10 000 for kjøring i ruspåvirket tilstand. Ni av ti som anmeldes er menn.

Holdningene politiet viser i dette tilfellet, får meg til å undre om de ikke anser fyllekjøring som alvorlig nok. Når det er sagt forstår jeg at politiet ikke har kapasitet til alt, ettersom en rekke lensmannskontor er nedlagt etter at politireformen kom i 2016. Det er ikke meningen å svartmale politiarbeidet, da de stort sett gjør en fremragende og viktig jobb. Jeg er glad sjef i utrykningspolitiet Steven Hasseldal sier at de ikke tar ferie, og er på offensiven i sommer.

Sommertrafikken skal være sikker - alle av oss har derfor et ansvar for trygg kjøring. Nyt sommeren, men vær så snill: kjør rusfritt, da blir veien sikrere både for deg selv og andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags