Corona-pandemien forener Benjamin Netanyahu og Benny Gantz - hva med Palestina ?

Israelske soldater vokter gatelivet

Israelske soldater vokter gatelivet Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Covid -19 har nådd Midtøsten. Det er smittede både i Palestina og i Israel.
Som aktivist og med flere studie- og besøksturer til Palestina ser jeg det som en plikt å bringe fram et bilde av situasjonen for palestinerne.
Vi vet at palestinere lever under konstant press, undertrykking og harselering av Israel. Det er velkjent at Israel har som strategi stadig å prøve og forverre livsbetingelsene for palestinerne. Vestbredden er et område hvor Israel over tid har fordrevet palestinerne ved å etablere stadige nye bosettinger. Palestinerne stues sammen samtidig som Israel plyndrer området for næringsressurser, ikke minst for vann. Gaza er et fengsel. Der presses palestinerne tettere og tettere sammen. Palestinerne har gjennomgående dårlige sanitære forhold, mangler vann og de har dårlige eller manglende helsehjelp.
I en artikkel 02.04. skriver epidemolog Rob Lipton i MONDOWEISS om Covid -19- pandemien som har nådd Israel og Palestina. Da var det 6360 smittede og 33 døde i Israel, mens det var 155 smittede og en død i Palestina. En oversikt som OCHA (United Nations Office for Coordination of Humanitarian Affairs for Occupied Palestinian Territory) har kommet med 07.04. angir at 260 Palestinere er besmittet av COVID-19. 247 av disse er på Vestbredden og 13 i Gaza. Artikkelen minner om at Øst - Jerusalem ikke er med i oversikten. Det har vært et dødsfall og 23 har blitt «friskmeldt». Artikkelen understreker at tallene på besmittede er lave i forhold til andre land og særlig med henblikk på Gaza. Artikkelen tar forbehold om opplyste tall for testing er mangelfull og likeså kan en total oversikt være. Vi må regne med store mørketall.
B'TSelem, en non-profitt humanitær organisasjon i Jerusalem, meldte 26. mars at IDF (Israeli Defence Force), altså det israelske forsvaret, raserte en klinikk, nord i Jordandalen, som var under oppbygging for å ta imot en ventet Covid -19 bølge. B'TSelem har som mål å dokumentere vold og menneskerettighetsbrudd som Israel begår på områder som staten har okkupert. B'Tselem har flere ganger kommet med skarpe reaksjoner overfor Israels handlinger mot palestinerne. B'Tselem er også til stede i Washington, D.C., kjent som B'Tselem USA.
FN rapporterer at vold mot Vestbreddens palestinere, fra israelske settlere. har økt med 78 % siden COVID-19 utbruddet – dette sett i forhold til resten av året (MONDOWEISS 06.04).

MONDOWEISS er en avis som formidler nyheter og meninger vedrørende Palestina, Israel og USA. Det vil si viser hva som skjer i samarbeidskonseptet Israel og USA i forhold til Palestina. MONDOWEISS har samarbeidspartnere i Jewish Voice of Peace (JWP), som er en organisasjon som er dannet av jøder i USA med det siktemålet å få til en forandring for å oppnå fred mellom palestinere og israelere. Denne fred skal baseres på likhet, ivaretakelse av menneskerettigheter og frihet. JVP styrer også en Facebook – gruppe som kalles Muzzlewatch som fokuserer «pro–Palestina» og «anti-sionisme».
Det skjer altså positive ting innad i Israel og i USA når det gjelder sympati for Palestina. Dette er viktig å få fram slik at folk kan informeres om at Israels handlinger etter hvert har negativt fokus. Internasjonal støtte for palestinerne øker. Internasjonale hjelpeorganisasjoners tilstedeværelse i Palestina er et must. Det samme gjelder besøkende. Jeg har erfart at det er en omfattende prosess å slippe inn i Israel. Israel er redd for innsyn.
Og nå er grensene stengt og inngang av folk fra utlandet stoppes. Kirkens Nødhjelp f.eks. har stoppet utsendingen av ledsagere til Vestbredden. Hjelpeorganisasjoner har hentet sine ansatte hjem, og på grunn av at grensene er stengt, så vanskeliggjøres innreise. Palestina blir uten øyenvitner og observatører. Fysisk hjelpearbeid er begrenset. Jeg har informasjon om dette fra en venn av familien som var reiseklar for Kirkens Nødhjelp til Vestbredden primo mars.
Dette er en fatal situasjon for Palestina. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som leder av giverlandsgruppa for Palestina, oppfordrer i en pressemelding 03.04 medlemmene om å bevilge penger til Palestina og å støtte opp om FN - tiltak. Det er bra. Samtidig løftes behovet for godt samarbeid mellom Israel og Palestina fram for å begrense pandemien. FN har, ifølge Søreide , roset partene for samarbeidet.
Oppi pandemisituasjonen må en ikke glemme at Israel har det travelt med andre planer. Dersom Trump ikke gjenvelges som president, mister Israel sin største støttespiller. Netanyahu trenger hjelp til fullbyrdelse av planene om å annektere Vestbredden. Pandemisituasjonen kan brukes til å få «gode» sidevirkninger. Haaretz skriver 08.04 at Benjamin Netanyahu og rivalen Benny Gantz er blitt enige om samarbeid i denne uoversiktlige tid. Det trenges sterk kontroll over grensene for å begrense pandemien. Dette kan oppnås ved kontroll over Vestbredden. En fram - skynding av annektering av Jordandalen og C- områdene, er en gavepakke til motsetningsparet Netanyahu/Gantz. (Peter M. Johansen KK 06.04). Pandemien gir enighet innad i Israel, men er hensikten edel? Brukes pandemien som brekkstang til å stjele mer av palestinsk land?

Randi Nymo
Palestina venn og aktivist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken