Dette, kjære Ola, er ikke en motstand mot bygget i seg selv!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I lørdagens Fremover forteller Ola Svendsen, regiondirektør i Norgesgruppen, at han er litt overrasket over motstanden fra Narvik mot butikkplanene på Taralsdvikjordet.

Det i seg selv er ikke så overraskende.

Når en baserer sin virksomhet på vekst, på å tilby tjenester og varer enklere, og samtidig skal fremstå som en attraktiv samarbeidspartner uten å nevne miljø og klima i sine etiske retningslinjer, så er det ikke vanskelig å se at denne motstanden kommer overraskende. Når en i tillegg galant avfeier spørsmålet om det ikke er nok butikker i Narvik, med et «vi vet best selv», så setter en seg over mennesker som forsøker innrette sine liv på en mer miljøvennlig måte, de som ønsker å verne, og de som vil ta vare på disse grønne lungene som de selv har vokst opp med og brukt gjennom hele livet.

Så dette, kjære Ola, er ikke en motstand mot bygget i seg selv. Det er vel og bra at en har redusert høyde, og dermed visuell forurensing, men dette er en motstand mot en ikke bærekraftig vekst som bidrar til å redusere biologisk mangfold, øke kjøpepress, og ikke minst er det en motstand mot å kunne ta seg til rette bare man er stor nok og har finansielle muskler.

Vi kommer uten tvil til å se en annen virkelighet i årene fremover. Natur- og klimakrisa gjør at vi er nødt til å ta andre valg. Det innebærer å kjøpe mindre, bruke pengene våre smartere, og ikke minst la være å bygge ned natur. Bit for bit ødelegger vi for det biologiske mangfoldet helt til det når et kritisk punkt og ikke kan opprettholdes. Kjøpesentre og store butikker er derfor gårsdagens løsninger på fremtidens problemer.

Så igjen, kjære Ola, vi har nok et helt forskjellig utgangspunkt for våre verdivalg, og jeg mener ikke at mitt er mer riktig enn ditt, men vi må kunne snakke sammen!

Vi må kunne evne å se at de ting vi foretar oss faktisk påvirker noe som ikke kan leses ut fra et regnskap eller et budsjett. Vi må kunne gå i oss selv og spørre om det er denne arven vi vil gi fra oss til våre barnebarn og vi må være åpne for at vi ikke alltid «vet best selv».

Jeg oppfordrer deg til å komme motstanden i møte, til å gjøre et redelig forsøk på å forstå menneskene som ytrer denne motstanden og hvorfor. Jeg oppfordrer deg til å ta inn over deg hvilke inngrep ditt pennestrøk på en byggeavtale har på deres og deres barnebarns liv. For det handler egentlig bare om en ting i tiden fremover. Det handler om mennesker og miljø!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags