– Beslutningen om Evenes er god og faglig fundert

– Vi er trygge på at Evenes er en forsvarlig og riktig løsning, sier politisk rådgiver Audun Halvorsen i Forsvarsdepartementet.

– Vi er trygge på at Evenes er en forsvarlig og riktig løsning, sier politisk rådgiver Audun Halvorsen i Forsvarsdepartementet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Debatt Tom Bjørkvik og jeg er uenige om Evenes. Jeg tror ikke vi vil bli enige med det første – all den tid vi ser ulikt på prinsipielle og viktige sider ved beslutningen.

En oppgradert og godt beskyttet base på Evenes

Samlingen av MPA og QRA-beredskapen for kampfly på en oppgradert og godt beskyttet base på Evenes er en satsning på forsvarsevnen i nord som har stor betydning for Norge og NATO og som er tilpasset et nytt trusselbilde.

Med hele apparatet som skal på plass rundt nye moderne P8 Poseidon overvåkningsfly, beredskap og trening med F-35 kampfly, moderne luftvernsystemer og øvrige sikringsstyrker er dette en stor satsning som også vil få positive ringvirkninger for regionen.

Krevende samfunnsmessige konsekvenser

Evenes er samlet sett rett sted for en slik oppbygging. Tidspunktet hvor vi skifter ut hovedsystemer innenfor både kampfly og MPA er også rett tidspunkt for investeringene i base- og støttestrukturen. Forsvaret, Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet stod bak denne anbefalingen.

Regjeringen gikk grundig inn i saken, blant annet fordi den har krevende samfunnsmessige konsekvenser. Deretter fattet Stortinget et vedtak med et flertall som utgjorde 80 prosent av representantene.

Detaljerte løsninger

Jeg har tiltro til de fagmiljøene som gjør de videre vurderingene rundt praktiske løsninger.

Det har ikke fremkommet opplysninger som ikke allerede er kjent og vurdert, og det videre arbeidet med prosjektering av løsninger på Evenes skal detaljere løsningene ytterligere. Innen utgangen av 2017 skal vi presentere en konseptvalgutredning for Evenes.

Økt forsvarsevne

Oppbyggingen av en moderne og godt beskyttet base på Evenes for luftoperasjoner i nordområdet, er en stor og viktig satsning som vil øke forsvarsevnen og styrke Forsvarets fotavtrykk i nord. Vi er trygge på at Evenes er en forsvarlig og riktig løsning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken