– En nødvendig beslutning

Statssekretær Øystein Bø

Statssekretær Øystein Bø Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås  og Liv Signe Navarsete påstår i Nordlys at Stortingets vedtak om å legge ned Andøya flystasjon var basert på tragisk planlegging og hastverk. Det er jeg ikke enig i.

Den beste enbaseløsningen

Det er et gjennomtenkt fagmilitært råd og solide utregninger som ligger til grunn for regjeringens anbefaling og Stortingets beslutning. Det må ikke være noen tvil om at beslutningen om å foreslå nedleggelse av Andøya var vanskelig.

Men etter svært grundige vurderinger har vi kommet til at å operere de nye kampflyene og den maritime overvåkningskapasiteten fra to baser som ligger så nært hverandre geografisk, hverken er fagmilitært fornuftig eller økonomisk bærekraftig.

Evenes er vurdert som den beste enebaseløsningen, både operativt og økonomisk.

Evenes er vurdert som den beste enebaseløsningen, både operativt og økonomisk.

Statssekretær Øystein Bø

Utbyggingen av en godt beskyttet base for luftoperasjoner i nord er en viktig satsing for forsvaret i nord. Det gjør oss bedre rustet for operasjoner i krise og væpnet konflikt mot en motstander med moderne sensor- og våpensystemer.

Gir Ofoten beskyttelse

Den teknologiske utviklingen og endringer i trusselbildet gjør det nødvendig å øke beskyttelsen rundt viktige baser.

Langtidsplanen inneholder derfor en stor satsing på sikringstiltak og moderne luftvernsystemer.

Langtrekkende luftvern og baseforsvar stasjonert på Evenes vil, i tillegg til beskyttelse av luftoperasjonene, gi beskyttelse i Ofoten-området som er sentralt for mottak av allierte styrker.

De samme luftvernsystemene vil også gi beskyttelse til Ramsund som er viktig for Forsvarets maritime operasjoner. Dette var en del av grunnlaget for de entydige fagmilitære rådene som er videreført i langtidsplanen.

Arbeidet må starte nå

Det er riktig som Nordås påpeker, at en samlet løsning på Evenes ikke vil være klar før etter 2020.

Men det er likevel ikke riktig at beslutningen om Andøya kunne vært utsatt. For at basen på Evenes skal være klar til å motta nye maritime patruljefly når disse ankommer i perioden 2020–2023, må arbeidet starte nå.

Gode løsninger for Andøya-samfunnet

Tiden frem til basen avvikles må også benyttes til å forberede Andøya-samfunnet best mulig på nye muligheter.

At beslutningen går sterkt inn på mange, har jeg stor forståelse og respekt for. Det viktige MPA-oppdraget skal løses fra Andøya i mange år fremover. Vi må bruke den tiden godt for å finne gode løsninger for lokalsamfunn og næringsliv på Andøya.

Regjeringen vil blant annet være opptatt av hvordan Andøya Test Center kan gis gode rammer for videre vekst og utvikling. ATC er en fremtidsrettet virksomhet som Forsvaret har rammeavtale med. Tiltakene i LTP med satsing på moderne våpen vil øke behovet for de tjenestene ATC leverer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken