Verdens dyreste kennel

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MENINGER: Nordnorsk Debatt: Det er ikke helt sant at regjeringen ikke satser på Forsvaret i nord. Men prioriteringene kan jo virke en smule overraskende.

Erklært ubrukelig av Forsvarsdepartementet

30. januar kunne Narvik-avisa Fremover bringe en stor nyhet om forsvarsinvesteringer i nord.

Det har jo lenge vært kjent at regjeringen og forsvarsledelsen i sin visdom har funnet ut at de maritime overvåkningsflyene skal flyttes fra Andøya til Evenes, som også skal være en fremskutt base for våre nye F-35 kampfly. Det skal i de neste årene derfor gjøres store investeringer på Evenes, i størrelsesorden fire milliarder kroner, for å tilrettelegge for all den nye aktiviteten som er forespeilet på en flyplass som bare for få år siden ble erklært ubrukelig av Forsvarsdepartementet (FD).

«Hundene i Forsvaret har det bra»

Nå har man altså funnet ut at det er på Evenes det skal satses. Og Fremover kunne fortelle om en toppsatsing: På Evenes skal det investeres i en kennel for Forsvarets hunder. Forsvarsbygg, som legger ut entreprisene, har beregnet oppføringen av denne kennelen til å koste opp til 35 millioner kroner!

Som Fremover så begeistret titler saken med: «Hundene i Forsvaret har det bra».

Det er da enda godt. Våre firbeinte venner vil sikkert sette pris på fasilitetene på Evenes. Hadde de hatt stemmerett ville de nok stemt Høyre alle sammen.

Aprilspøk to måneder for tidlig

Nå er det jo velkjent at Forsvaret ved mange anledninger har vært usedvanlig dyktige til å bruke penger. Men hvordan i villeste verden kan byggingen av en kennel komme opp i 35 millioner kroner? Greit nok at det skal være både luftegård og noen kontorer inne i prosjektet. Men er det inklusive egen luksus-lounge for generaler, gourmet-restaurant og badeland også? I kennelen?

Nyheten om Evenes-kennelen høres ut som en aprilspøk som kommer to måneder for tidlig. Men den føyer seg inn i rekken av historier om forsvarsinvesteringer som har løpt løpsk og vist seg å ende som pengesløsing av en annen verden. Forsvarsbygg står sånn sett i en lang, men lite ærefull tradisjon i Forsvaret. Men hva gjør vi vel ikke for menneskets beste venn?

– Optimismen er forståelig

I nyhetsartikkelen om universets dyreste kennel tegner Fremover også et bilde av en kommende utbyggingsbonanza av voldsomme dimensjoner, både innenfor og utenfor gjerdet til den nye flybasen.

Det er derfor ikke rart at optimismen i Ofoten-regionen er stor med tanke på all aktiviteten man ser komme i og rundt Evenes. Her kan det bli oppdrag for lokalt næringsliv og nye arbeidsplasser i fleng.

Ikke til å undres over at ordføreren i lille Evenes kommune, med sine 1 400 innbyggere, erklærer Evenes for å være «Norges  mest spennende kommune for tiden», ifølge Fremover.

Optimismen er forståelig. Her skal det jo tross alt svies av opp mot fire milliarder kroner på Evenes-prosjektet.

Har tatt det for gitt

Imidlertid kan det være betimelig å helle litt kaldt vann i blodet på både Evenes-ordføreren og resten av de mange optimister i Ofoten-regionen. Det er nemlig slik at Forsvaret kan være en svært utro partner. Og der i gården foregår det for tiden mange underlige prosesser.

Nå skal man være forsiktig med å stole på rykter, men det ser ut som den store vinneren i fremtidige forsvarssatsinger heter Rygge. Svært mange aktiviteter skal tydeligvis kraftsamles på Østlandet. Det kan gjelde mer enn bare flyttingen av Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge.

På Evenes har man tatt det for gitt at den nye basen både skal huse noen fremskutte F-35 kampfly og alle de fem nye, maritime overvåkningsflyene, P-8 Poseidon.

P-8 Poseidon vil ha Rygge som base?

Det som imidlertid ikke er avklart, er hvor vedlikeholdet av de nye maritime overvåkningsflyene (MPA) skal utføres. På spørsmål til Forsvarsdepartementet om denne saken får man bare ulne svar. Det er i seg selv bemerkelsesverdig. Kan det være mulig at det ender opp med at fire P-8 Poseidon vil ha Rygge som base, mens Evenes bare får huse en MPA-maskin?

Ved henvendelse til FD om saken får Nordlys vite at det er for tidlig å konkludere med hvor vedlikeholdet skal utføres. På Evenes kan man jo spørre seg selv om hva følgende utsagn fra FD kan bety: «Når både Norge, Storbritannia og USA i fremtiden vil operere P-8A Poseidon i Nord-Atlanteren, gjør dette at vi ser på løsninger som bidrar til et mer effektivt operativt samarbeid, og fellesløsninger innen drift og vedlikehold».

Det er ikke helt urimelig å tenke at dette kan bety Rygge. I så fall er det mye som går i hundene for Evenes.

Men kennelen får de sikkert beholde.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken