Andøya – siste runde

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det eiendommelig hvor ofte undertegnede får høre at det er en «herskerteknikk» å påvise logiske brister i andres debattinnlegg. Eller at «man tar mannen i stedet for ballen».

Jeg gjør ingen av delene, men jeg skjønner at denslags kan være fristende å ty til når det ikke er så mange andre muligheter. Jeg betviler ikke at Øverås og mange av de andre ved 333-skvadron er oppriktig opptatt av at vi skal ha de best mulige operative forhold for våre patruljefly, og jeg betviler heller ikke at Andøya er en glimrende base i så måte.

Men hvis Evenes hadde vært så totalt ubrukelig som det hevdes og forsvarssjefen likevel unnlater så mye som å antyde noe lignende i sin kommentar til langtidsplanen, så er det rent logisk bare to muligheter:

Enten at han og hans nærmeste luftmilitære rådgivere er fullstendig blottet for innsikt, eller – som noen ut fra kommentarfeltet synes å tro – han er til de grader kuet av departementet at han ikke tør å komme med et eneste musepip i den retning.

Jeg vet ikke hvilken av mulighetene som er minst flatterende, men ingen av dem er særlig sannsynlig. Det er det hverken herskerteknikk eller «under beltespennen» å påpeke.

Hva mine aktede kollegers innlegg angår, er jeg redd at det også unnlater å ta økonomi i betraktning på to vesentlige punkter til fordel for ideelle løsninger.

Avinor har neppe tenkt å la Luftforsvaret «gjeninntre» på Bodø gratis, og hva skal man da si om de milliardene som allerede er investert og bundet på Ørland? Det er nettopp dette som er forskjellen på optimale og maksimale løsninger - de optimale tar begrensningene med i betraktningen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken