Nettrollene herjer: Et hån mot Holocausts ofre

Jødisk snublestein for familien Caplan i Narvik. Illustrasjonsfoto

Jødisk snublestein for familien Caplan i Narvik. Illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

KommentarNivået på asyl og innvandringsdebatten synker stadig lavere. På Facebook verserer det nå  innlegg som sammenligner norsk innvandringspolitikk med nazistenes utryddelsespolitikk. Bilder av utmagrede jødiske fanger i Auschwitz, klare til å sendes i gasskamrene, blandes helt skamløst inn i den norske innvandringsdebatten. Og dette sitter det noen facebook-brukere og "liker".

Vet de hva de gjør?

Nettroll på ytterste høyre fløy er et velkjent fenomen, det diskuteres jevnlig i den offentlige debatten. At de finnes på venstresiden også, er mindre problematisert. Men når venstresidens ytringsekstreme på skandaløst vis utnytter det jødiske folks tragedie for å fremme egne politiske synspunkter, bør flere enn meg mene at nok er nok.

Det ironiske her er jo at dette ofte er personer som skriker ut høylytte advarsler mot retorikken (!) i asyl og innvandringsdebatten. Men da gjelder det Sylvi Listhaugs retorikk. Det er tydeligvis mer stigmatiserende å bli kalt "godhetstyrann", enn å dra avskyelige paralleller mellom regjeringen Solbergs politikk og Hitlers "endlösung der Judenfrage".

Enda mer tankevekkende er det at de samme venstreekstreme aldri har brukt tastaturet til å ta opp europeiske jøders situasjon i dag. Det har naturligvis sammenheng med at man på ren ryggmargsrefleks kobler alle jøder med Israels politikk, til tross for at de færreste jøder i europeiske land har noe som helst med Israel å gjøre.

Dette kalles " å skjære alle over en kam", for øvrig et velkjent argument fra venstresiden. Men da gjelder det kritikk mot muslimer.

Europas jøder er utsatt for terror og forfølgelse, også i våre dager.  I terrorangrep i Paris, Brüssel og København har mange menneskeliv gått tapt. Etter angrepet på Charlie Hebdo gikk en islamist løs på et jødisk supermarked i byen. I lommene hans ble det funnet en liste over jødiske skoler i området.

Bare i Storbritannia er det mange hundre tilfeller av hatkriminalitet mot jøder hvert år. Fra 2013 til 2014 ble antallet doblet. Hver sjette unge jøde vurderer nå å emigrere fordi de ikke føler seg trygge i hjemlandet lenger. En undersøkelse viser at en fjededel av jødene i ni EU-land i Vest-Europa er redde for å bli identifisert som jøder.

Trusler, trakassering og sjikane er blitt en del av hverdagen for de som enda tør å iføre seg tradisjonelle jødiske klær. Synagoger, jødiske skoler og til og med barnehager må ha bevæpnede sikkerhetsvakter.

Enkelte, deriblant Per Fugelli, har kalt muslimene for "vår tids jøder". Det er ikke sant. Europas jøder er fremdeles Europas jøder, og de som nå forfølger dem er for en stor del nettopp muslimer.

Det har vært en alarmerende økning i antisemittismen, og en like bekymringsfull økning i fornekting av at Holocaust fant sted. Samtidig er det stadig flere som aldri har hørt om nazistenes gasskamre og det folkemordet som fant sted.

Er det disse som sitter på Facebook og "liker" sammenligningen mellom norsk asyl og innvadringspolitikk og drap på 6 millioner jøder? Jeg tror faktisk ikke det. De som synes at dette er "likanes", vet nok hva de holder på med. Asyl og innvandringsdebatten er sterkt preget av emosjoner.

Men å ha et følelsesmessig engasjement gjør det ikke legitimt med hatefulle ytringer. Og denne type" gjenbruk" av nazismen og et av historiens verste folkemord, for å protestere mot regjeringens politikk, driver debatten ned på nedrigste nivå. Faktisk helt ned på grensen til gravskjending.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags