Her om dagen ble nyhetsbildet preget av oppslaget om den stakkars hvalen som rak i land, død av oss menneskers dårskap.  En magesekk fyllt av plastfragmenter som langsomt hadde tatt livet av det stakkars dyret.


Dagens nyhetsoppslag - samme sjanger, men i langt større omfang - men adresse New Zealand.  Der strander også hvaler, men i flokkevis - av samme årsak

    Så til kassa i dagligvarebutikken.  Kvinnelig kunde til kassadama etter å ha gjort opp for handelen:

   -Æ må ha en pose til, i trygg forvissning om å slippe å betale for den.  Hun hadde i så fall rett.  Hun slapp det fordi den ansatte i butikken allerede var i ferd med å ekspedere neste kunde.

    Dette er gjengs.  Det skjer gang på gang i hundrevis av dagligvarebutikker rundt om i fedrelandet.  Min påstand, uten å kunne dokumentere den, er at dette "trikset" er kvinner bedre/verre på enn menn, som, uten heller ikke å kunne dokumentere påstand nr 2; helst betaler for ekstraposen på forhånd.

    Ærlig talt! Hvor simple skal vi gjøre oss for en skarve plastposes skyld? I det minste har vi råd til å betale ei lusen krone for den før vi lar den gå i søpla, hvor den til slutt, temmelig sikkert, havner ute i naturen, så i havet før den, som fragmenter, ender i buken på en fisk, sel eller hval.  Får vi som fortjent, ender den på toppen av næringskjeden, i buken på oss selv,eller enda verre og ufortjent, i kroppen på våre barn.

    Noen tanker og tips (er fortsatt optimist):

    Skammer du deg for å ta med deg en brukt plastpose og bruke den i det minste en gang til, før den ender i havet?

    Er det mulig for deg og meg (selvsagt) å ta med et handlenett i tekstil for å bære dagens innkjøp i form av dagligvarer, den korte veien ut i bilen?

    Er det mulig for dagligvarekjedene å bli enige om en langt høyere pant for plastposer, eller å gå over til mer naturvennligere sluttemballasje, eksempelvis papirposer i et spleiselag med kundene? 

    Dersom du og jeg ikke tror at noe av dette er mulig eller er nytteløst - da har vi ikke våre etterkommere i tankene , eller gir blanke f...  Kanskje vi da også er modne for pennalet?

    Til slutt vil jeg takke damen i kassakøen på dagligvarebutikken som trigget meg til disse tankene!