Ærlig talt! Hvor simple skal vi gjøre oss for en skarve plastposes skyld?

Er det mulig for dagligvarekjedene å bli enige om en langt høyere pant for plastposer, eller å gå over til mer naturvennligere sluttemballasje, eksempelvis papirposer i et spleiselag med kundene? Det lurer Terje N. Dahl på.

Er det mulig for dagligvarekjedene å bli enige om en langt høyere pant for plastposer, eller å gå over til mer naturvennligere sluttemballasje, eksempelvis papirposer i et spleiselag med kundene? Det lurer Terje N. Dahl på.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL
Her om dagen ble nyhetsbildet preget av oppslaget om den stakkars hvalen som rak i land, død av oss menneskers dårskap.  En magesekk fyllt av plastfragmenter som langsomt hadde tatt livet av det stakkars dyret.

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dagens nyhetsoppslag - samme sjanger, men i langt større omfang - men adresse New Zealand.  Der strander også hvaler, men i flokkevis - av samme årsak

    Så til kassa i dagligvarebutikken.  Kvinnelig kunde til kassadama etter å ha gjort opp for handelen:

   -Æ må ha en pose til, i trygg forvissning om å slippe å betale for den.  Hun hadde i så fall rett.  Hun slapp det fordi den ansatte i butikken allerede var i ferd med å ekspedere neste kunde.

    Dette er gjengs.  Det skjer gang på gang i hundrevis av dagligvarebutikker rundt om i fedrelandet.  Min påstand, uten å kunne dokumentere den, er at dette "trikset" er kvinner bedre/verre på enn menn, som, uten heller ikke å kunne dokumentere påstand nr 2; helst betaler for ekstraposen på forhånd.

    Ærlig talt! Hvor simple skal vi gjøre oss for en skarve plastposes skyld? I det minste har vi råd til å betale ei lusen krone for den før vi lar den gå i søpla, hvor den til slutt, temmelig sikkert, havner ute i naturen, så i havet før den, som fragmenter, ender i buken på en fisk, sel eller hval.  Får vi som fortjent, ender den på toppen av næringskjeden, i buken på oss selv,eller enda verre og ufortjent, i kroppen på våre barn.

    Noen tanker og tips (er fortsatt optimist):

    Skammer du deg for å ta med deg en brukt plastpose og bruke den i det minste en gang til, før den ender i havet?

    Er det mulig for deg og meg (selvsagt) å ta med et handlenett i tekstil for å bære dagens innkjøp i form av dagligvarer, den korte veien ut i bilen?

    Er det mulig for dagligvarekjedene å bli enige om en langt høyere pant for plastposer, eller å gå over til mer naturvennligere sluttemballasje, eksempelvis papirposer i et spleiselag med kundene? 

    Dersom du og jeg ikke tror at noe av dette er mulig eller er nytteløst - da har vi ikke våre etterkommere i tankene , eller gir blanke f...  Kanskje vi da også er modne for pennalet?

    Til slutt vil jeg takke damen i kassakøen på dagligvarebutikken som trigget meg til disse tankene!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken