Hva mener Evenes- ordføreren er uredelig?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Debatt:I et nylig publisert leserinnlegg etterlyser Evenes ordfører Svein Erik Kristiansen en mer redelig debatt angående regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon og flytte de maritime patruljeflyene (MPA) til Evenes.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

På lik linje med den tidligere Evenes ordføreren, Jardar Jensen, fremhever Kristiansen en viktig del av beslutningsgrunnlaget til regjeringen; PwC rapporten. Denne rapporten vises frem som en fasit over konsekvensene ved nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Imidlertid er blant annet Andøy kommune, Andøya Test Center (ATC) og ansatte ved Andøya flystasjon sterkt uenig i rapportens konklusjoner.

Mange vil nok hevde at dette er å forvente. De vil hevde at det er naturlig å reagere slikt på en avgjørelse som har negative konsekvenser for sitt lokalsamfunn. Imidlertid er en slik tendiøs tilnærming med på å undergrave et viktig fundament når det kommer til demokratiske prosesser; utredningsplikten.

Som ordfører er Svein Erik Kristiansen godt kjent med at forvaltningsorganet skal påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak fattes. Jeg kan vanskelig tenke meg at ordføreren på Evenes ser lett på utredningsplikten i egen kommune. Da burde samme prinsipp selvfølgelig legges til grunn i statsforvaltningen.

Alvorlige avvik i regjeringens beslutningsgrunnlag er dokumentert. Disse avvikene påløper seg i milliardklassen og har ingenting med Evenes kommune å gjøre. Det har med redelighet og ansvarlighet å gjøre.

Utredningsplikten er ikke oppfylt. Selv om Evenes ordføreren ønsker å tilføre arbeidsplasser til Evenes på bekostning av Andøy, må alle kunne legge til grunn helt elementære spilleregler når offentlige arbeidsplasser skal legges ned eller flyttes. Dersom man mener noe annet kan det vanskelig tolkes som at Evenes ordføreren arbeider for at arbeidsplasser skal tilfalle Evenes «koste hva det koster vil».

Befolkningen i Andøy vil fortsette å vise til de åpenbare manglene i regjeringens beslutningsgrunnlag og forklare på en redelig måte hvorfor Andøya flystasjon også i fremtiden må være base for Forsvarets MPA.

Dersom ordføreren på Evenes er usikker på de faktiske forholdene så bør han takke ja til Norges Offisersforbund og deres invitasjon om besøke Andøya flystasjon. Der vil han få anledning å møte mange av de ansatte som utgjør den beste MPA skvadronen i verden og høre deres versjon av saken.

Kanskje dette vil føre til et pragmatisk samarbeid om en løsning som vil tjene Nord-Norge, Norge og NATO; en delt løsning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags