Gå til sidens hovedinnhold

Lite smart

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Fremovers redaktør skrev i sitt innlegg 25. august 2017:
«Hvorfor er ikke Narvik allerede blitt en smartere by?»

Ledende lokalpolitikere forsøker nå i ettertid å få etablert flytilbud fra Evenes til og fra Bodø. Dette burde ha vært gjort før vår lokale lufthavn ble stengt av de samme politikere.


Fører forhandlingene frem vil det være positivt for byen, næringslivet og innbyggerne med behov for den reisemuligheten man har mistet og ikke minst den livreddende flyambulansen.

 
Det som er mindre positivt er kostnadene som blir nesten 3-doblet.

For lokalpolitikerne betyr det neppe noe. De får betalt både reise, diett og nødvendig overnatting med våre skattepenger. 


Forhandlere


Hvem er det nå som iherdig er på banen for å få en ny flyforbindelse?
Det er de samme som fattet vedtaket om avvikling av Narvik lufthavn. De som bygget ned er nå satt til å bygge opp og det er lite smart.


De innser nå at det var lite smart å legge ned en forbindelse av betydning for alle de som hadde behov for dette tilbudet.


Nå klager man på flyselskapet som måtte legge ned en lønnsom direkte flyrute Narvik-Bodø t/r for alle parter.


Manglende forarbeid


Dette burde vært gjort før 31.3.2017. Næringsforeningen var for avviklingen av flyplassen og der var det ingen mot forestilling, men mener nå at det var et tap av et viktig fremtidig kommunikasjonstilbud. Nå deltar lederen i forhandlingene for en ny forbindelse fra Evenes.


Man kan jo undres over hvorfor man ikke var litt smartere.


Får de ikke et fullgod tilbud som de nå krever legge de skylden på flyselskapet og tilbringertjenesten. Det neste blir vel på manglende passasjerer. Det er også lite smart.
Regionalt flytilbud via Evenes for Narvik er ikke godt nok.


Tidligere regjerings flyplassmelding


Vi som ville beholde flyplassen fikk anledning til å legge frem vår sak for samf.departementet fordi regjeringen hadde i sin melding skrevet at ingen flyplasser ville bli lagt ned dersom kommunen selv ikke tok initiativet til en ønsket avvikling. Det gjorde Narvik kommune og det var lite smart.
 Alle må derfor godta, men ikke akseptere noe som få har vedtatt og det er veldig lite smart.
Hvorfor er ikke Narvik ikke blitt en smartere by?

Noe av årsakene kan være som overfort nevnt.
 Man har vært for opptatt av nuet og for lite engasjert i den nødvendige fremtidige utvikling. Avventende initiativ og det har også vært lite smart.

Man har latt andre komme i forkjøpet.

Også det har vært lite smart.


Fot-ruter (flyruter med off. tilskudd)
Narvik-Bodø t/r hadde dette off.tilskuddet. Hva gjorde Narvik kommune for at dette tilskuddet kunne overføres til flyforbindelsen Evenes-Bodø?
Det var lite smart å la tidligere fiskeriminister og ordfører i Evenes (som da var statssekretær) komme i forkjøpet med sin lobbyvirksomhet og som førte til at dette tilskuddet ble gitt til flyruta Evenes-Tromsø som i tillegg hadde off.tilskudd for hurtigbåtruta Harstad-Tromsø.
Narvik kommune og næringslivet tok videreføring av tilskuddet Evenes-Bodø som en selvfølge. Det var heller ikke særlig smart viste det seg.


Uten sammenligning


Om den forhandlingsgruppa som var avbildet i FREMOVER 12.mars.d.å har sammenlignet seg med
Narvik Eagles klubbmelodi   «Vi flyr vi flyr» vites ikke, men vi får håpe at de ikke mister oppdriften og ender med en kræsjlanding.


Alle disse lite smart tilfellene har ikke gjort Narvik til en smartere by.

Roald Kristensen

Les også

Ettermiddagsfly snart tilbake – kan halvere reisetiden

Les også

«Hadde det ikke vært for flyplassen i Framneslia så hadde neppe sønnen min vært i live i dag»

 

Les også

Fikk tydelig ønske om flytilbudet

 

Kommentarer til denne saken