Go Narvik!

Klar for reise med Ofotbanen

Klar for reise med Ofotbanen Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg besøkte nylig Narvik og opplevde den storslagne arktiske jernbanen. Jeg så majestetiske fjell, og fjorden badet i solskinn. Dette innlegget kan være noe preget av mine nylige opplevelser. Jeg har nemlig en del positivt å si.

I politikk fokuserer vi nesten alltid på problemer og det som ikke fungerer. Det er det massevis av i Narvik også. Men gjennom de mange orienteringene jeg fikk her og på Evenes, slo det meg: Narvikregionen er jo en modell for andre byer i Nord-Norge!

Hvilken annen by kan snart (hvis politikerne gjør riktige vedtak) skilte med ny barneskole, ny ungdomsskole, ny videregående skole – og snart nytt sykehus? For det er vel nettopp et godt skoletilbud og helsetilbud vi er opptatt av når vi skal velge hvor vi vil satse og bo.

Her kan man få seg en bolig til en akseptabel pris – med utsikt over et eventyrlig landskap som har potensial for turisme i verdensklasse. Arbeidsledigheten var under 2 prosent før corona, og befolkningsutviklingen var i alle fall ikke så verst sammenlignet med andre steder i Nord-Norge.

Narvik har dessuten den egenskapen å bryte med klassifiseringer av hva som er lokal, regional og internasjonal politikk. Med en elektrifisert jernbane som frakter mest gods i landet, kombinert med en av de største og mest strategiske havnene i landet, gir Narvik et perspektiv på transportruter i nordområdene og traseer for deler av verdenshandelen.

I logistikknutepunktet Narvik bindes destinasjoner og bedrifter over store deler av kloden sammen. Den strategiske betydningen av byen er historisk illustrert ved å være den første europeiske byen som påførte Hitler et sviende nederlag. Det var byen som i 1940 ga de allierte håp. Vi venter spent til filmatiseringen som kommer neste år.

Imens bygges det mye på flystasjonen på Evenes. Forsvaret ruster opp, med Bjerkvik som et geografisk kraftsenter for militær motstandskraft og alliert forsterkning i fremtiden – om det blir krevet.

Jeg har stor tro på søknaden om alpin-VM som leveres neste år, et prestisjeprosjekt som vil sette hele landsdelen på verdenskartet. Og virkelig vise hvilken spektakulær natur Narvik og Nord-Norge har å by på.

Som bodøværing har jeg alltid sett på folk fra Narvik som litt «finere» enn oss andre. Det kommer nok av historien med LKAB som ga så mye igjen til byen historisk. Den historien har en viktig lærdom når vi ser fremover. Når vi skaper noe, når bedrifter etableres, da kommer det både storsamfunnet og lokalsamfunnet til gode. Det gir ringvirkninger og fremtidstro.

Narvik har gode forutsetninger for det. Universitetsmiljøet har sterke teknologiske fagmiljøer på de områdene som er ventet å gi de fremtidige jobbene. Fakultetet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik utdanner mange av dem som skal sørge for nye spennende arbeidsplasser i landsdelen.

Narvik har også et stort potensial for flere industriarbeidsplasser, og har dessuten vist at vakker byutvikling og industri er fullt mulig å kombinere på en god måte.

Hvis Narvik tar med seg lærdommen. Og ser fremover med et blikk for å skape mer. Da tror jeg at byen kan bli en modell for hvordan vi i nord kan utvikle samfunn og snu befolkningsnedgang til oppgang. Jeg har trua. Og vil sende en hjertelig sommerhilsen: Go Narvik!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken