Uten et fullverdig sykehustilbud kommer de ikke tilbake!

Uten et fullverdig sykehustilbud kommer de ikke tilbake!

Uten et fullverdig sykehustilbud kommer de ikke tilbake! Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL
Den årelange kampen for akuttfunksjoner og fødetilbud gjør det umulig å overbevise unge voksne om at Narvikregionen er et godt sted å etablere seg!

Leserbrev

110 utflyttede unge voksne som har flyttet fra Narvikregionen pga utdanning og jobb, har i en nylig kartlegging fortalt oss at jobb er viktigst for hvorvidt de vil vurdere å flytte tilbake til regionen. Men uten et fullverdig sykehustilbud, med akuttberedskap og fødetilbud kommer de ikke!


Dystre tall og sentralisering

Regionale befolkningsframskrivninger 2016-2040 (SSB) forteller oss at i 2040 vil hver åttende person være over 70 år - dersom utviklingen fortsetter som nå.

Veksten er sterk i sentrale strøk, mens mer enn en fjerdedel av kommunene får befolkningsnedgang. Sentraliseringen fører til sterk aldring i distriktskommunene – fra et allerede høyt nivå.

Vi har store tunge oppgaver foran oss med å tilrettelegge for at flere unge voksne skal bli boende her eller velge å flytte tilbake etter jobb og studier andre steder i landet.

Næringsforeningen og kommunene i regionen har i mange år allerede hatt et fokus på tilrettelegging for økt tilflytting. Vi vil innen få år ha et desperat behov for å få flere unge voksne inn i regionens næringsliv.


Hvordan skape større bærekraftige regioner når viktige tjenestetilbud plukkes vekk?

Vi vil at Narvik skal utvikle seg videre som senter for omkringliggende regioner. Vi ønsker en positiv utvikling og et godt samarbeid mellom kommunene.

Uten et fullverdig sykehustilbud har vi imidlertid svært begrensede muligheter til å innta en rolle som regional tilbyder av tjenester.

Regjeringens satsing på større mer bærekraftige regioner henger ikke på grep, når vi samtidig opplever at viktige tjenestetilbud plukkes vekk!

Å utvikle god folkehelse er ikke et anliggende for enkeltmennesket selvdisiplin og mestring alene, men må møtes med universelle tiltak på bredt plan. Nøkkelen ligger i å skape gode lokalsamfunn og gode forutsetninger for at enkeltmennesket kan ta ansvar for egen helse. 

Nye arbeidsplasser krever kompetanse og akuttberedskap

Høyt og stabilt utdanningsnivå er med på å gi regionen og næringslivet et konkurransefortrinn, både når det gjelder etablering av nye arbeidsplasser og styrke eksisterende næringsliv. Etablering av ny industrivirksomhet krever godt tilrettelagt akuttberedskap.

Uten et fullverdig sykehustilbud vil mister vi nødvendig kompetanse og vil ikke klare å rekruttere ny kompetanse til regionen. Kuttes det akuttkirurgiske tilbudet, vil det bety at kompetansen gradvis tappes fra sykehuset.

HILDE M NORMARK

Prosjektleder Narvikregionen Næringsforening

Narvikregionen

Følg på: nrnf.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags