Om frihandelsavtaler og manglende demokratiske prosesser

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDagens blå regjering er i forhandlinger om det de offisielt benevner som frihandelsavtaler. Utenriksministeren snakker ofte, og varmt, om at dette gir gode muligheter for økt handel på tvers av landegrensene. 

Forhandlingene skjer i lukkede rom, men det som har lekket ut, gir grunn til bekymring. Det handler om to omfattende internasjonale avtaler, kalt TISA og TTIP. Hensikten med TISA (trade in services agreement) er å øke handelen med tjenester og ”hindre diskriminering” av utenlandske selskaper. Sivilsamfunn over hele verden peker på at avtalene vil kunne føre til:

- mer privatisering og konkurranseutsetting i for eksempel i skole og eldreomsorg.

- forbud mot at offentlige tjenester som blir privatisert skal kunne føres tilbake til det offentlige i framtiden

- at multinasjonale selskaper får mulighet til å saksøke land, for eksempel om landet innfører strengere regulering på helse og miljø.

SV er redd for at man kan få et irreversibelt regelverk, som kan få direkte betydning for de kommunale offentlige tjenestene. Det vi vet er at det, i TISA-forhandlingene, er lagt fram forslag som går langt i å ville konkurranseutsette og privatisere offentlige tjenester innen helse, utdanning og en rekke andre sektorer. 

Enkelt sagt kan Narvik kommunes "eldresenter" i framtida eies av en skotte. Da må du rette klagen dit dersom ho mor mangler god omsorg. Eller "Narvikskolen" kan selges ut, og få en tysk eier. Da blir kontaktlinja med FAU litt mer komplisert.

SV frykter en svekkelse av demokratiet og et regelverk som kan sette det nasjonale demokratiet til side.

SV krever åpenhet om forhandlingene. Regjeringen må ikke forplikte Norge til avtaler som setter demokratiet til side. Privatisering må kunne reverseres av folkevalgte i framtida.

SV krever at rammeverket for TISA blir gjort kjent og offentlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags