Invester i byen din

HANDLE LOKALT: Hvor langt strekker du deg for å handle lokalt? spør sjefredaktør Christian S. Andersen i denne lederen, og legger til: Mange butikker holder åpent, og nå trenger de vår hjelp som aldri før.

HANDLE LOKALT: Hvor langt strekker du deg for å handle lokalt? spør sjefredaktør Christian S. Andersen i denne lederen, og legger til: Mange butikker holder åpent, og nå trenger de vår hjelp som aldri før.

For tre år siden skrev jeg et Ukeslutt med nøyaktig samme tittel som denne lederkommentaren har fått. Budskapet er i dag mer aktuelt enn noensinne.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvor langt strekker du deg egentlig for å handle lokalt? spurte jeg på julaften 2016.

Jeg var på en måte ny i byen, selv om jeg føler at jeg har hatt mye av oppveksten min her, men registrerte at utfordringene med netthandel jeg opplevde mens jeg bodde sørpå, også gjaldt den lokale handelsstanden i Narvik. Hver innbygger i Nordland skulle ifølge Virke faghandel bruke mer enn 10.500 kroner hver på handel i desember dette året. Seks av ti nordmenn oppga samtidig at de foretrekker å handle julegaver på nett.

Utviklingen med økt handel på nett har ikke stanset siden den gangen. Selv om majoriteten av varehandelspengene våre legges igjen i fysiske butikker fortsatt, er veksten høyest på nett, ifølge Virke. Vi liker å gå i butikken, kjenne på varene og få de levert over disken umiddelbart. Selv den raskeste fiberlinjen kan ikke erstatte følelsen av å få noe du ønsker deg eller trenger der og da.

Likevel er muligheten til å handle i sofakroken, lese oss opp på produktene, velge mellom ulike tilbud og ikke minst et uendelig utvalg det som konkurrerer med det å handle i fysiske butikker. Og disse fordelene gjør at veksten i netthandel er så stor som den er.

Men samtidig som vi har fått muligheter med netthandel, har vi mistet noe på veien. Bildet til denne lederen er også det samme jeg brukte på julaften i 2016. Bildet viser Gate 1, og en ganske travel handledag. Butikkene i Gate 1 kunne melde om god stemning i butikkene. Det var lys i alle butikkene, og selv om ikke butikkene kunne melde om direkte omsetningsrekorder, var det i hvert fall ikke nedgang. Men netthandel var utfordrende for butikkene, og min oppfordring den gangen var:

Tenk deg om en gang ekstra før du klikker «Legg i handlekurven» neste gang. Finnes det butikker i Narvik som har akkurat denne varen? Kan du vente til i morgen og heller stikke innom butikken i lunsjen eller etter arbeid og kjøpe det du ønsker deg her?

Ja vel, så koster det deg kanskje en ekstra tur til byen og kanskje til og med litt ekstra med penger. Men i stedet for å se på det som tapt tid og tapte kroner, skal du se på det som en investering. En investering i byen du bor i. En investering i lokale arbeidsplasser og fremtidig vekst.

Mange av de lokale butikkene har drevet med små marginer i flere år. De har akkurat holdt seg flytende, men med tiltakene for å begrense koronasmitte har bunnen falt ut for mange av butikkene våre i byen. Når kundene sitter i hjemmekarantene, jobber fra hjemmekontor og generelt vegrer seg for å gå ut, merkes det i butikkene lokalt – for å si det forsiktig. Flere butikker har sett seg nødt til å stenge, enten for å begrense faren for smitte eller av økonomiske grunner. Men mange butikker holder åpent, og nå trenger de vår hjelp som aldri før.

I Fremover kunne vi fredag lese om et lite utvalg av butikker og forhandlere i Narvik som gjør grep for å tilpasse seg situasjonen. Flere butikker innfører hjemlevering, og Narvik Taxi tilbyr sammen med Rema 1000 å gjøre mathandelen for deg og kjøre varene hjem. Alle har gjort tiltak for at butikken eller restauranten skal være trygg å besøke, med nyinstallerte håndvasker, håndsprit på bordet utenfor butikken og tiltak for at vi skal kunne holde oss på trygg avstand fra hverandre.

Det lokale næringslivet har gjort sitt. Nå er det opp til oss. Og da gjentar min oppfordring til deg nok en gang: Invester i byen din. Bruk butikkene og lokalt næringsliv. Bestill mat hjem om du kan, kjøp vaskemaskinen du trenger eller boka du vil lese i helgen lokalt i stedet for å bestille det på nett.

Sørg for å holde hjulene i Narvik i gang så godt du kan, sånn at vi har butikker å besøke også når alt er over. For det vi står i kommer til å gå over, og da vil jeg helst at vi våkner til en by vi kan bruke som før. Med åpne butikker, fylte kjøpesentre og livlig prat over kafébordene.

Men skal det skje, må vi handle smart og vi må handle nå.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken