Narvik til GET – ta vare på ungdommen

Viktig: Skal klubben lykkes må man fortsette å jobbe godt med barna men også med ungdommen, skriver Jon Harr i dette innlegget.

Viktig: Skal klubben lykkes må man fortsette å jobbe godt med barna men også med ungdommen, skriver Jon Harr i dette innlegget.

Av
DEL

MeningerNarvik ishockeyklubb går sportslig sett som toget. Det ligger an til nok en kvalikrunde om å få spille på øverste norske nivå. GET-ligaen. Man kan allerede til høsten få besøk av store klubber som Vålerenga, Stavanger Oilers og Storhamar. Det er fantastisk skøy og vell unt alle hardtarbeidende dugnadshelter i klubben.

Mjølner var i sin tid en utfordrer til det etablerte, det samme var Narvik Ishockey klubb med sin inntreden i all norsk seriespill. Fotballen hadde sine helter fra Narvik, mens ishockeyen hadde hard arbeidene lokale gutter fra nord som skapte hysteriske tilstander i Nordkraft Arena. Hvem husker ikke da vi slo storklubben Manglerud Star 3-1 den første sesongen? Laget var en kombinasjon av lokale gutter og svenske importerte artister som Ceder og Johansson. Det var gåsehud og magi. Det var ellevilt. Nå er vi et maskineri av importerte spillere som publikum forventer skal vinne. Disse spillerne er enestående flotte personer og idrettsutøvere som riktignok inspirerer. Men er det ikke meningen at all dugnad, all trening og innsats skal fostre egne produkter som sammen med enda dyktigere import spillere skaper en miks av det lokale og det profesjonelle. Som sammen skaper magi og publikums interesse? Det er ikke enten eller, det er både og.

Ungdomslaget som døde for A-lagets satsning: Klubben stilte i 2016/17 sesongen lag i allnorsk U20 serie. Stammen i laget besto av 18-19 åringer fra Narvik og Tromsø hvor de fleste hadde tilegnet seg gode ferdigheter på hockeygymnas i Sverige og Østlandet. Disse mikset med 15-16 åringer fra egne rekker skulle legge grunnlaget for en bærekraftig satsing på egne produkter. Flere av de eldre etablerte trente også med Narviks A-lag og var forventet å få spilletid også der.

Dessverre havnet de eldre i en situasjon med begrensede utviklingsmuligheter. De fikk av klubbens A-lagstrener og sportslige ledelse ikke tillatelse til å spille U-20 kamper dersom A-laget hadde kamp samme helg. Det inntraff dessverre ofte. De skulle være disponible for A-laget i tilfelle skader. Der ble de sittende å fryse på benken og fikk i beste fall noen få innhopp på is i ny og ne. U-20 laget ble så svekket at Tromsø-guttene trakk seg ut da forutsettingene var endret. Til slutt besto laget av noen få 15-16 år gamle gutter som skulle spille mot fullvoksne 19-20 åringer. Guttene som var igjen kjempet seg gjennom alle kamper og fullførte. Det ble Davids kamp mot Goliat.

Disse årskullene ungdom hentet seg aldri igjen. Noen få er fortsatt aktive i klubben. Mange sluttet og noen få spiller for andre klubber. Ungdommen ble ofret for å være disponible for A-laget i tilfelle skader. Manglende fokus og forståelse i ledelsen for utvikling av ungdommene ble også deres bane.

Skal klubben lykkes må man fortsette å jobbe godt med barna men også med ungdommen. Overgangen junior til senior må være sømløs, forankret og akseptert i A-lagsapparatet.

Mats Dahl og Tor-Gunnar Evensen har trent årets U 15 lag i en årrekke. En formidabel jobb. De har trent mye og rett og har bitt godt i fra seg i allnorsk serie og er neste generasjonen som forventes komme opp. Det finns i tillegg en håndfull spillere som er på eller nærmer seg dagens A-lagsnivå. Klubben har igjen en unik mulighet til å skape egne produkter på elitenivå dersom man forvalter det hele rett. GET Liga spill gjør nåløyet trangt da nivået er høyt og balansen mellom det å prestere og utvikle egne spillere blir ekstra viktig.

Begår man samme feil som sist der A-lagets behov overgår alt, dør Narvik Ishockeyklubb med årets GET eventyr.

Jeg håper og tror jeg kan oppleve Vålerenga i Nord Kraft Arena allerede til høsten. Det kan bli fortsettelsen på et fantastisk eventyr. Klubben og styret ønskes varmt lykke til på alle områder.

Ta nå vare på klubbens gutter og jenter denne gangen. Tenk utvikling, tenk langsiktig og gjenskap magien. Det er klubbens fremtid, selve arvesølvet. Det kimser man ikke med.

Go Eagles. La ørna fly!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags