Kan Forsvaret betjene reiselivet i Nordland enda bedre?

Nicolay Skarning foran malmvogn i Narvik 3.8.20

Nicolay Skarning foran malmvogn i Narvik 3.8.20 Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På reise fra Oslo til Narvik og Harstad i august, blir man nesten slått ut av den vakre naturen og de mer åpne og hyggelige folkene enn vi har og er sørpå. Derfor godt å komme hit.

Narviks historie fra 1940 er underkommunisert og gjør Narvik til et naturlig og viktig turistmål. I byen er dette tatt godt vare på med både Krigsmuseet og Ofotbanen (Arctic Train). Men det mangler muligheter for regulære turer på fjorden, med besøk til krigsminnestedene. Den største skuffelsen er likevel Elvegårdsmoen i Bjerkvik. Her skjedde dramatiske ting under krigen og så har Forsvaret hermetisk lukket hele området. Så hemmelig kan da ikke HV 16 være? Et turistmål er ødelagt.

Harstad har mindre dramatisk krigshistorie, men de har Adolfkanonen på Trondenes. Også her har Forsvaret lukket hele området, og tilgangen til kanonen er vanskelig og underlagt en rekke restriksjoner. Den kunne vært et viktigere turistmål enn idag, med mer positive bidrag til det lokale reiselivet. Mulighet for å se den fra sjøen gjennom båttur hadde også vært spennende, om det er mulig.

Forsvarsministeren bør etter min mening sette seg ned med reiselivet i Narvik og Harstad, og deretter be det militære om å spille mer på lag med det lokale reiselivet der de er og der de kan. Det handler om at også Forsvaret må ta samfunnsansvar og bidra til verdiskaping i det lokale
sivile samfunnet, som det er gjensidig avhengig av. Men selvsagt veid opp mot militære behov.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken