Til Geir Kristoffersen: Noen tanker om ditt innlegg

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Debatt:Det er grusomme ting som skjer i verden, så vanskelig å forstå og umulig å godta.

Jeg kan følge noe av din tenkning. Jeg har en tid holdt på å lese det Gamle testamente, et kapittel om dagen. Det er mange mennesker som blir drept der, både av Gud og mennesker. Det er mye som er vanskelig å forstå.

LES OGSÅ: Religion forgifter alt

Heldigvis kan jeg parallelt lese det Nye testamente som handler om Jesus og hva som skjedde med og gjennom ham.

Du skriver bl.a. «Sannheten er at dersom indoktrinering av barn med religiøst vrøvl ble forbudt som psykisk overgrep, ville religion i stor grad dø ut av seg selv. Det er min drøm at det kommer en kulturell revolusjon som gjør all religion irrelevant. Hele konseptet er ren ondskap og en fornærmelse mot menneskeverdet.»

Den kulturelle revolusjonen har vi jo allerede sett i vår tid i Kina, Sovjetunionen og Nord-Korea. Jeg kan huske Maos lille røde, hvor entusiastisk jeg var når jeg hadde begynt å få tro for akkurat det jeg tolker at du uttrykker lengsel etter.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Har du lest Bibelen? Har du lest om mennesket som lot seg lure og ble et offer for sin tenkning om at det hadde mulighet til å bli sin egen Gud?

Har du lest om ham som kallet Gud sin far og tok hele ondskapens byrde på sine skuldre?

Det du uttrykker lengsel etter har i hvert fall jeg, bare funnet gjennom at jeg ble kjent med den mannen.

«Det är inte lätt när man är ung och mätt och halvfet” skrev trubaduren Evert Ljusberg, som jeg husker det, når den sterke socialismetroen hadde begynt å svalne litt. Det samme slo meg forleden dag i forhold til kristentroen når jeg leste i Lukas evangelium om hva Jesus sa om den rike ynglingen som levde rettferdig men som ikke ville gi slipp på det han eide. «Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn det er for en rik å komme inn i Guds rike.» (Lukas 18,25)

Hva er jeg selv beredt til å gi slipp på for å bidra til en bedre verden?

Det er altså ikke nok å bli religiøs, selv om jeg verken stjeler eller dreper bokstavelig talt. Men hva ser jeg av helhetsbildet? Og er det NASA eller romforskere som ser det? Er det professorer eller oppfinnere eller sekulære statsministre som har de rette svarene?

Jeg er enig med deg at det er ikke nok å ha sitt på det tørre ved å lyde loven og gå i kirka. «No man is an island» skrev forfatteren John Donne. Vi er alle en del av noe langt større og vi henger sammen.

Jeg erkjenner: Jeg blir provosert av det du skriver. Hvis det hadde vært i menneskets makt å få det her til med fred og frihet og gode leveforhold for alle mennesker; tror du ikke at vi for lengst hadde gjort det?

Et liv for alle med nok å leve av, med gode relasjoner, med kjærlighet, glede og latter, barn som kommer til verden, vinden som blåser i håret, god mat, gode samtaler, nye oppdagelser, muligheter for å skape. Er ikke det hva som finns nedfelt i oss.

Jeg har ikke på alvor prøvd å sette meg inn i andre religiøse skrifter, tradisjoner og praksiser enn den kristne, og også der er jo mange variasjoner og forskjeller. Bibelen i sin helhet er en meget innholdsrik bok. Det er Jesus, gjennom Den hellige ånd, som får teksten til å leve. Det er han som har gjort Gud «menneskelig» for meg, samtidig som jeg har klart å godta og kan hvile i at han faktisk er Gud som har skapt og bærer av hele universet.

Godt og ondt. Jeg har erfart begge deler påtagelig, ja, når jeg tenker på det tror jeg vel de fleste av oss har det. Hvordan lærer vi å velge det gode? Hvordan klarer vi å holde fast vid det selv når det tar imot eller gjør ondt? Der finnes mange gode eksempler på det gjennom historien, ja, jeg tror mennesker som klarer å velge det gode finnes innen alle religioner og utenfor dem også.

Jeg ser jo også, at vi mennesker bruker religioner for å undertrykke og drepe hverandre. Men jeg tror ikke alltid vi trenger en gud for å gjøre hverandre ille. Vi kan godt gjøre det i vårt eget navn.

Jesus er mitt valg. Hvorfor? For jeg har vært sammen med ham i over 30 år og jeg har aldri funnet noen som er som han, og som har klart å gi så mye mening til et alminnelig og ganske mangelfullt menneske som meg. Jeg tror at han vil dele sin kjærlighet med alle, men man trenger hans hjelp for å få øye på og ta imot den. Fortsettelsen på utsagnet om vanskene for oss rike å komme inn i Guds rike får avslutte mine tanker: «Hvem kan da bli frelst?» sa de som hørte på. Han svarte: «Det som er umulig for mennesker er mulig for Gud.» (Lukas 18,26-27)

PS. «Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere.» (Matteus 7,7)DS.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags