Narvik, plassen for å kutte

Klarer vi å kutte klimagassutslippene i Narvik, så klarer vi i hele Nord-Norge også, mener Vilde Lindgren Braseth og Narvik AUF.

Klarer vi å kutte klimagassutslippene i Narvik, så klarer vi i hele Nord-Norge også, mener Vilde Lindgren Braseth og Narvik AUF.

Av
DEL

MeningerEr det en by som har potensiale for å være med å løse klimakrisen, så er det Narvik. For vi har bare 11 år på å halvere klimagassutslippene. Vi i Nord-Norge ser at de i Oslo gryta klarer det, men deres løsninger er ikke aktuelle for oss. For Nord-Norge ville en Nord-Norsk by vært det mest optimale, for å være en foregangsby når det kommer til kutt i klimagassutslipp.

Narvik er som de fleste andre Nord-Norske byer og tettsteder. Vi har industri som forurenser lufta, vi kjører til jobb og skole, fordi det er mest praktisk, og vi flyr som bare det. Bare for at vi skal kunne komme oss til fylkeshovedstaden innen rimelig tid, så må vi fly. Dette er realiteten mange plasser. At vi kjører bil, luften er forurenset, og fly er den beste løsningen for å kommer seg ut av plassen.

Klarer vi å kutte klimagassutslippene i Narvik, så klarer vi i hele Nord-Norge også. En av de enkleste og beste løsningen er å få ned utslipp i transport-sektoren. Det første er å elektrifisere transport. Vi må legge til rette for nullutslipps-biler og lastebiler, altså elektriske eller hydrogen drevet. Det er noe kommunen kan gjøre med. Ved å at kommunens bilpark blir elektrisk. Det kutter kostnader og utslipp. Narvik er en av Norges største havner, og nå har vi også cruisehavn. Det vi trenger er landstrøm, slik at skipene ikke forurenser mens de er i kai. Det mest effektive er å legge til rette for at folket kan ta bussen. Vi har fått et nytt bussystem i Narvik, men det er langt fra perfekt. Mange plasser i Narvik by har ikke lengre buss, Beisfjord har i praksis ikke buss etter kl 16, og Skjomen har minimalt med transport inn til byen. I tilegg er bussen for dyr.

Det er hovedproblemet til Narvik. Vi har store klimaproblemer, men også like store muligheter til å kutte utslippene våre. Vi treng en politikk som gjør det, nemlig Arbeiderparti politikk. For kommunene vi styrer, er de som kutter mest i landet. Nå har vi gjenvunnet tilliten til folket, slik at vi styrer Narvik. Det betyr at vi må ta et krafttak, for å kutte utslippene ved å gjøre kommunens bilpark elektrisk, ha landstrøm i Narvik Havn, og presse på flere busser som går ofte, til der skal og er billig.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags