Et kolon for Kolos

Ny styreleder i Kolos forsikrer at det ikke er satt punktum for satsingen i Ballangen: Det er mer for et kolon å regne. Vi venter spent på fortsettelsen.

DEL

UKESLUTT: Håvard Lillebo er ute som daglig leder for Kolos Norway AS. Nyheten slo ned som en liten bombe da den ble kjent. Umiddelbart kunne vi kjenne på skuffelsen over at Ballangen-prosjektet kom til å havarere, allerede før første spadetak var tatt. Nå forsikrer nyvalgt styreleder i Kolos, Rudi Christensen fra Harstad, at det ikke skal settes et punktum. Ingenting kommer til å havarere. Oppryddingen i selskapet er kun som et kolon å regne. En fortsettelse følger, skal vi tro Christensen. Eller det «går over i en ny fase», som Christensen skriver i et leserinnlegg i Fremover. Men blir det en fortsettelse med den samme dedikasjonen for Ballangen og Ofoten som vertskap for det som skal bli verdens største datalagringssenter? Blir det en fortsettelse med en daglig leder som vet å spille på de lokale fortrinnene? Som klarer å selge inn Ballangen med engasjement og overbevisning alene, i konkurranse med en hel landsdel som sitter på de samme naturgitte forutsetningene for å lykkes godt i et raskt voksende marked for skytjenester.

Lillebo sa opp i september, og Mark Robinson – som også fungerte som daglig leder – fulgte Lillebo og forlot selskapet etter å ha mistet sine plasser i styret. En uenighet om hvor selskapet skal ligge, enten i Norge eller i Nederland, er bakgrunnen. Men uenighetene stopper der, skal vi tro Christensen. Han understreker at det alltid har vært enighet om at anlegget skal ligge i Ballangen.

«Vi er ikke der at vi er avhengige av en eller to personer så langt som prosjektet nå er kommet. Vi er på et helt annet nivå nå, og det er svært mange som jobber for å få realisert prosjektet. Regjeringen har jo også brukt datasenteret i Ballangen som eksempel på denne typen etableringer», sier Christensen til Fremover.

Det er nok helt riktig at prosjektet nå er der at man ikke er avhengig av én eller to personer for å få det realisert. Lillebo sto nok for en kobling til Ofoten og Ballangen som var verdifull, men kanskje ikke unik. Den nye styrelederen fra Harstad har både hjertet i og gode forbindelser til Ofoten, og får gode skussmål som en ryddig og strukturert leder. Da er det kanskje ikke nødvendig å finne en ny daglig leder med en direkte kobling til Ofoten, eller den dedikasjonen vi utenfor opplevde at Lille bo hadde for prosjektet. Han investerte tross alt én million kroner fra egen lomme for å få ideen om verdens største datalagringssenter opp og fram. Han sørget – sammen med flere andre – for internasjonal oppmerksomhet rundt datalagringsplanene i Ballangen, og trykket på de rette knappene.

Les også:

Men Lillebos exit er ikke nødvendigvis et punktum for datalagringssenteret i Ballangen. Manges bekymring har imidlertid vært at Kolos Norway ikke kommer til å finne en erstatter som har det samme drivet etter å selge inn Ballangen som det eneste stedet å etablere seg. Selv om prosjektet har kommet så langt at det, ifølge Christensen, anerkjennes eksternt at «vi har sterke konkurransefortrinn basert på unik lokasjon, tilgang på 100 prosent fornybar energi, betydelig skaleringspotensial, lave driftskostnader og et marked med eksponentiell vekst.»

Grunnen til bekymringen er at akkurat disse fortrinnene finner man mange steder i Nord-Norge. Og mange steder i nord er med i konkurransen, selv om ikke alle planer er direkte sammenlignbare. Men i det nevnte leserinnlegget avslører Christensen hva de ser etter i en ny daglig leder: «Vi vil vektlegge en ledelse med bred erfaring fra å bygge og drive storskala datasentre, som har relevant markeds- og salgskompetanse, og som kan skape høy grad av tillit hos profesjonelle investorer.»

Vi heier på Kolos, og vi tror på et datalagringssenter i Ballangen – som vil få store positive ringvirkninger for hele Narvik-regionen. Vi tviler ikke på at det er vilje til å fortsette og at det meste ligger til rette for at det er sannsynlig at selskapet etter hvert lykkes med satsingen i Ballangen. Prosjektet er dessuten kommet så langt – og det er ikke minst investert så mye allerede – at det ikke er mye som akkurat nå tyder på at kursen skal endres.

Vi ser uansett spent fram til hva som kommer etter dette kolonet som nå er satt. Hvem overtar styringen, og hvilke forbindelser og følelser ligger for Ballangen? Det blir helt avgjørende å finne en som tror på Ballangen – ikke bare på styreledernivå men også i den daglige, operative ledelsen – for at man skal lykkes i Ballangen. Vi håper på en ny daglig leder med et ektefølt engasjement for vår region og fortrinnene både her i regionen generelt og i Ballangen spesielt.

Bare slik tror jeg man kommer seg videre selv om man støter på aldri så mange skjær underveis.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags