Skal sannheten pyntes på fordi ikke alt gikk som det skulle?

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I et leserbrev mener de voksne som var på studiested Frydelund fredag at Fremover burde ha valgt en mer positiv dekning av elevenes nyttårsball. Men Fremover har et ansvar for å fortelle sannheten, selv om den er ubehagelig for noen. Å tie det ihjel ville også vært å gjøre ungdommene en bjørnetjeneste.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lørdag 12. januar publiserte Fremover i alt tre artikler om nyttårsballet til elevene ved de tre videregående skolene i Narvik. Ballet ble omtalt på side to og tre i mandagsavisen med tittelen: "Skuffet over forsøk på å snike inn sprit".

I ettertid har åtte personer som omtaler seg som frivillige voksenpersoner på nyttårsballet kritisert Fremovers dekning av nyttårsballet i et leserbrev. De etterlyser en mer "edruelig" og etterrettelig dekning av ballet på Frydenlund fredag 11. januar, og mener Fremover burde ha valgt en mer positiv vinkling og berømmet elevene for deres initiativ og tiltak. I leserbrevet deler forfatterne sin opplevelse av nyttårsballet, og mener at Fremover med sin dekning søker skandalene for å få flere lesere fremfor å fortelle at dette i bunn og grunn var et vellykket ball.

Fremover har et ansvar for å fortelle sannheten, også når det er ubehagelig for noen. Å dekke over ubehagelighetene for å få en mer positiv vinkling på en sak ville gått ut over vår troverdighet som lokalavis. Spesielt når ryktene begynner å gå og flere vet at ikke alt bare var positivt.

Men jo, det er absolutt grunn til å berømme ungdommenes initiativ og tiltak. Det er flott at ungdommene selv skaper arenaer for å møtes, og at det er rusfrie arrangement for ungdom uten drikkepress og med dans og hygge i sentrum. Men hva skjer når ikke alt går etter planen? Når toaletter raseres og politiet må rykke ut til "amper stemning" og "tilløp til slåssing"? Hvordan skal en lokalavis som Fremover forholde seg til dette? Skal man late som om ingenting, eller skal man fortelle det som det er? Ta det onde ved roten, lære og gå videre?

Fremover har etter min mening en balansert og god dekning av nyttårsballet på Frydenlund, som også er både edruelig og etterrettelig. Vi får godt fram at det som skjedde var isolerte hendelser, og at nyttårsballet for øvrig gikk over all forventning. Leserbrevforfatterne reagerer først og fremst på en stikktittel i papiravisen kan det virke som, men det er helt umulig å fortelle hele historien bare i én tittel. Leserbrevforfatterne har kanskje ikke lest den løpende dekningen på Fremover.no gjennom helgen, eller fått med seg helheten i våre saker på side to og tre mandag? Dekningen vår basert på flere kilder, som bekrefter fakta i saken: Det var hærverk, tilløp til slagsmål og amper stemning på nyttårsballet. Politiet uttaler seg, avdelingsleder og stedfortredende studierektor på Frydenlund uttaler seg. Elever som reagerte på det som skjedde uttalte seg, og ikke minst ungdommene i arrangementskomiteen uttalte seg.

LES OGSÅ:

Jeg vil benytte anledningen til å skryte av ungdommene i arrangementskomiteen, som jeg synes uttalte seg på modent vis om det som hadde skjedd i vår sak. Ikke minst fikk de på godt vis fram at nyttårsballet var vellykket og at kvelden tross alt var veldig fin, samtidig som de ikke legger skjul på hvor skuffet de var over de få som ødela for så mange.

LES OGSÅ:

Det er flere grunner til at jeg mener det var riktig å fortelle om det som ikke gikk som det skulle også, og hvorfor jeg forsvarer Fremovers dekning av ballet. Én ting er at vi må forholde oss til at ikke alt går som planlagt, og at det kan skje uønskede ting - selv om intensjonene er gode og initiativet prisverdig. Det er viktig å belyse at ting kan skje også når man arrangerer rusfrie arrangement. Å tie dette i hjel og ikke vise alvoret i det som skjedde er å gjøre ungdommen en bjørnetjeneste. Det ligger læring også i det som går galt.

Men den viktigste grunnen til at det var viktig for Fremover å ta tak i det som skjedde, var alle ryktene som oppsto i kjølvannet av nyttårsballet. Fra fredag kveld og gjennom natten til lørdag fikk Fremover flere tips og spørsmål fra ungdommer og ikke minst bekymrede foreldre som lurte på hva som egentlig hadde skjedd på nyttårsballet. Ryktene begynte å florere, og historiene som verserte om både slåssing, alkohol og hærverk ble verre og verre. Flere har - blant annet på Facebook og Snapchat - sett og hørt mange historier om hva som skjedde på ballet. Ved å unnlate å skrive om dette i det store og det hele ville Fremover bidratt til å la ryktene ta ytterligere av og spre seg videre. Ved å ta det onde ved roten, tar man også livet av de historiene som er verre enn sannheten.

Jeg setter pris på tilbakemeldingen Fremover får fra de voksne leserbrevforfatterne, og kan godt forstå hvorfor det reageres på Fremovers valg av vinkling sett fra deres ståsted. Det er lov å være skuffet over at de få som ødelegger for resten får oppmerksomhet. Som ansvarlige voksne for et rusfritt arrangement der det ble oppdaget forsøk på å smugle inn alkohol, der toalettet ble utsatt for hærverk og politiet rykket ut på grunn av "tilløp til slagsmål" og "en noe amper stemning", ville jeg også gått ut og forsvart et arrangement som i det store og hele faktisk gikk veldig rolig og fint for seg og som på alle andre måter var svært vellykket.

LES OGSÅ:

Jeg mener Fremover med sin dekning fikk fram at dette også var et vellykket arrangement. At inntrykket som etterlates er at det var en fyllefest og ikke et stilfullt nyttårsball, er jeg ikke enig i. Men jeg respekterer at ikke alle ser det på samme måte, og at det reageres på Fremovers dekning. Vårt ansvar er imidlertid også å fortelle det når ikke alt gikk som det skulle. Vi ville ikke vært vårt ansvar bevisst som lokalavis om vi ikke tok tak i ryktene som spredte seg og fortalte det som også skjedde. Det hadde gått ut over vår troverdighet om vi skulle late som ingenting når "alle" hadde hørt litt, men ikke alt.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken