Kommunevåpen: Ingen skam å snu

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg skal innledningsvis innrømme at jeg - som flere - har tenkt mye på dette om byvåpen for Nye Narvik, og som det fremgår av Fremover onsdag skal et fellesmøte 20. juni avgjøre byvåpnets skjebne. Men, som min venn og tidligere nabo i Monsbakken, Geir Ketil, fortalte over en kopp kaffe - at Stetind ligger fast som fjell som kommunevåpen, med eller uten truseinnlegg og hav?

Det betyr i klartekst at sånne debattinnlegg som dette kanskje er spilt møye og besvær? Men, det kan også medføre at hvis herrene nå ser logikken og økonomien i mitt innlegg, er det tid nok til at det er ingen skam å snu. Og det sågar med heder og verdighet. Jeg skal komme tilbake til det - om litt.

Med herrene mener jeg selvfølgelig ordførerne i Tysfjord, Ballangen og Narvik. Og min, for så vidt enkle begrunnelse for spørsmålet, er at når man (ordførerne) så enkelt og så fort ble enig om detaljene, og sågar om Narvik. Da forstår jeg ikke hvorfor denne kommunesammenslutningen ikke endte med full pakke? Med dét tenker jeg det som forbindes med navnet: Narvik og sitt byvåpen og flagg. Gull anker på rød bunn. Gi meg en god begrunnelse for at ordførerne skal finne opp kruttet på nytt!

Jeg unngår ikke i denne forbindelse og nevne kommunal og moderniseringsminister Monica Mæland, som per definisjon skulle bidra med gode råd og dåd, men som jeg forstår hentet alt som skapte problemer på Árran? Hvis dette ikke har sin rot i virkeligheten ber jeg selvfølgelig om unnskyldning - her og nå. Jeg konstaterer imidlertid at forhandlingsutvalget ikke er helt ferdig med grensegangen mellom Tysfjord og Hamarøy, og har anket departementets avgjørelse. Og godt er det.

Les også:

Men nå tilbake til «ingen skam og snu». Med bakgrunn i ovenstående er det i alle fall litt rart at Narviks byvåpen ikke var med i den første vurderingen av fellesnemda. Så generøs synes jeg ordførerne fra Ballangen og Tysfjord burde vært, og spesielt nå når Paul Rosenmeyer (H) uttaler til Fremover: «Vi må finne det kommunevåpen som et flertall kan samle seg om». Men, men det blir Stetind. Basta, okke som. Min innvending er at når det allerede nå foreligger 5-6 forslag på Stetinden så skal det bli vanskelig å finne det forslaget som «folk flest burde bestemme»?

Da er mitt råd til fellesnemda å ta med Narviks Byvåpen i forslaget. Et byvåpen med anker for de 3 kommunene som alle befester nærhet til sjø/hav. Som er nr. 2 av Norges største havner med 19.4 millioner tonn utskipet last. Jeg vet ikke hvor glad havnedirektør Arnøy blir når Narvik havn i deres markedsføring av isfri- og dypvannskai kombinert med elektrisk jernbane fra Narvik til Kina, skal skifte ut Ankeret med et fjell? Jeg tror i beste fall at han blir en smule bedrøvet. Den eneste jeg i farten kan tenke meg er Erik Plener, som Narviks kandidat til alpint 2027, ser muligheten for en utforløype ned Stetinden med mellomtid på Halls fortopp. Det blir nok for bratt, tenker Erik og jeg.

Så får mine lesere avslutningsvis unnskylde en morsomhet. Tenk om det forslaget fellesnemda til slutt kommer frem til ikke blir akseptert, og hvis Monica Mæland tilfeldigvis skulle bli setteminister for kommunalministeren? Og da vil jeg tro at hun heller henter et byvåpen og flagg fra Árran.

Da blir det rabalder i rådhusene!

God helg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags