Noen ganger kommer man over artikler der man nesten ikke tror sine egne øyne. En slik en sto i helgas VG. Med tittelen «200 kroner er for lite» fulgt opp av «Gi så det svir» kommenterte Astrid Meland gaver til dagens konfirmanter.

Bakgrunnen for kommentaren er en artikkel i samme avis, der flere personer, deriblant to forbrukerøkonomer, maner til måtehold i gavestrømmen.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og kjent fra Luksusfellen» kommer med følgende pekepinn om omtrentlig størrelse på pengegavene:

– De helt nære, som besteforeldre, kan gi rundt 1.000 kroner. Tante og onkel kan gi rundt 500-lappen, kusiner og fettere det samme, mens til andre venner kan man gi rundt 200.

Men Astrid Meland mener forbrukerøkonomer er noen skikkelige festbremser.

– Nå er de ute i VG igjen, akkurat i tide til å ødelegge konfirmasjonsfesten, skriver hun.

«Verdens rikeste besteforeldre og dessertgenerasjonen av naboer, venner og faddere trenger altså ikke å frykte at den «egentlige» meningen med konfirmasjonen forsvinner om de gir bort 5.000 kroner», skriver Meland.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

– Og videre: «I tillegg gir de råd som om vi levde på 1980-tallet. 1.000 kroner fra besteforeldre? Å være bekymret for det store pengefokuset blant de unge er bare en greie foreldregenerasjonen alltid har hatt. En del av dem bruker det bare som et påskudd for å være gniere. Du trenger ikke være bekymret for dem. På kvelden slukker de sorgene i kobebiff og champagne».

Hvordan man skal oppdra tenåringene økonomisk er et langt kapittel for seg selv. Men å rakke ned på dem som ikke gir mye penger og kalle dem gjerrige, muligens forsøk på å være morsom, det synes ikke jeg er så gøy. Jeg synes det er slemt.

Det er mulig besteforeldrene rundt VG-kommentatoren spiser biff og drikker champagne om kveldene, men det er faktisk ikke enhver mormor som har råd til det. Ikke enhver mamma eller pappa heller.

Hvordan man skal oppdra tenåringene økonomisk er et langt kapittel for seg selv. Men å rakke ned på dem som ikke gir mye penger og kalle dem gjerrige, muligens forsøk på å være morsom, det synes ikke jeg er så gøy. Jeg synes det er slemt

 

Og i «verdens rikeste» land er det desto vanskeligere når man ikke får være med på sjampanjefesten, og du i stedet må å passe på å spise «First-Price»-produkter framfor Santa Maria-produkter til tacoen og rasjonere med kjøttet. Eller som ei venninne av meg, som måtte måtte låne bo i kjelleren hos venner etter et samlivsbrudd fordi hun og ungene ikke hadde råd til egen bolig. Slik er det mange som har det. Ikke nødvendigvis fattige i forhold til i andre land, men i «verdens rikeste» land. Og når budsjettet knapt går rundt er det da desto vanskeligere å komme seg bort fra «80-tallspriser» når det gjelder konfirmasjon. Men man snakker ikke så høyt om det. Fordi det er flaut.

Når bestemor og bestefar har strevd med å skrape sammen 1.000 kroner hver til barnebarna i konfirmasjonsgave, da skal de ikke bli latterliggjort i landets aviser.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android