Gå til sidens hovedinnhold

- Kan det bli så vakkert som bildene i Fremover tyder på, burde rådmannen i Narvik legge bort sine noe luftige innvendinger

Artikkelen er over 3 år gammel

Signalbygg på Orneshaugen

Leserbrev: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fredagens utgave av Fremover ser jeg at rådmannen i Narvik har satt foten ned for planene om et bygg for læstadianerne på Orneshaugen.

Rådmannens forslag til vedtak ser ut til å vektlegge at "grønnstruktur" mot Ornesvika og Veteranplassen ikke er godt nok ivaretatt i Læstadianernes planer. Det legges ikke tilstrekkelig vekt på de estetiske og landskapsmessige vurderingene.

Kontaktpersonen for den læstadianske forsamling forstår ikke rådmannens vurderinger og føler at holdningene til forsamlingen ligger bak.

Om dette er å si at estetikk ofte er preget av øyet som ser. Narvik er relativt fattig på såkalte signalbygg og kunne gjerne trenge noen flere. Fra bildene i Fremover ser det ut til at et vakkert, moderne bygg er planlagt. Plasseringen synes heller ikke å være på Orneshaugens høyeste punkt, men tydelig fra veien nordover, sikkert også sørover.

Les også

Dette sier kommunen nei til: – Det er de som helst vil ha bygget under jorden

 

Om læstadianerne er å si at denne bevegelsen har lange røtter i Nord-Norge. Den er opprinnelig svensk, men ble varmt omfavnet både i Finland og Norge. En såkalt lavkirkelig bevegelse som politisk kom til å stå i opposisjon til embedsmannsveldet. Lavkirkelig, men dog kirkelig. I mange år selve ryggraden i den Nord-Norske kirken. De har unngått å lage et eget kirkesamfunn, men står fortsatt i Den norske Kirke. Selv om de under rådende teologiske vindretninger har valgt å holde seg mye for seg selv i egne forsamlingshus.

Samfunnsmessig gjør læstadianerne en stor innsats i det stille. De lager heller ikke mye vesen av seg. Mange fra retningen har vært med i lokalt styre både politisk og kirkelig. Riktignok har ingen (såvidt vites) læstadianer søkt fremtredende politiske verv i Norge. Men  i Finland er statsministeren læstadianer. 

Les også

– Jeg har ikke noe problem med å skjønne at dette fremstår som brutalt

 

Kort sagt læstadianerne fortjener sitt forsamlingsbygg. Og kan det bli så vakkert som bildene i Fremover tyder på, burde rådmannen i Narvik legge bort sine noe luftige innvendinger.

For ordens skyld, undertegnede er ikke læstadianer.

Kommentarer til denne saken