180 grader for Andøya

Andøya Space Center

Andøya Space Center

Artikkelen er over 2 år gammel

Kvalitetssikringen av satsingen på Evenes bekrefter Forsvarets forutsetninger og vurderinger. Nå må Andøya snu, legge ned stridsøksen og satse nytt.

DEL

Ukeslutt: Torsdag ble den eksterne kvalitetssikringen av konseptvalgutredningen (KVU) for utbygging av Evenes lagt fram. Det er ikke kommet fram store avvik i kvalitetssikringen, verken i gjennomgangen av tallene eller den tekniske gjennomføringen, men Oslo Økonomics og Atkins anbefaler en større økonomisk sikkerhetsmargin. Samtidig pekes det på at Forsvarets etablering på Evenes vil gi positive ringvirkninger for hele regionen – også utenfor Ofoten.

Bakgrunn: Ekstern kvalitetssikring: Ny pris for Evenes flystasjon er 4,44 milliarder kroner 

Men tid er en kritisk faktor i det videre arbeidet. Det er faktisk ikke snakk om mer enn halvannet år før kampflybasen skal være klar, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er overfor Fremover tydelig på at det nå blir viktig å konsentrere seg om å bygge opp Evenes for å være operativt klar. I tide.

Det er å håpe at Andøya-samfunnet, eller i hvert fall den minoriteten i Andøya som fortsatt kjemper imot nedleggelsen av flystasjonen på Andøya, nå tar en 180 graders vending og fokuserer på det som blir viktig for et helt øysamfunn: La siste ord være sagt i en kamp som har vart lenge nok, og rett fokuset på mulighetene som nå vil komme.

For Andøya sitter på enorme muligheter for å skape vekst. Ikke bare for sin egen øy, men for en hel landsdel. Vi har nettopp vært vitne til at norsk romteknologi er blitt skutt opp og sendt til den internasjonale romstasjonen. Da SpaceX andre påskedag sendte opp sin tiende vellykkede rakett i verdensrommet, hadde romraketten med seg et norskbygget måleapparat for gammastråler.

Verdensrommet kommer til å bli kommersialisert. Norge har allerede fått en rolle i dette, gjennom måleverktøyet som er utviklet i Bergen, og Andøya er tiltenkt en fremtidig rolle i den fremtidige satsingen. Det franske industrikonsernet Airbus planlegger å bygge én – kanskje flere – plattformer for utskytning på Andøya. Én plattform vil kunne gi mer enn 300 arbeidsplasser – altså flere alene enn det som er knyttet til flystasjonen på Andøya i dag.

Det er derfor en gåte hvorfor Andøya-samfunnet ikke har applaudert det som kommer. Med fare for å havne i«Nord-Norge-sutrefella», må jeg likevel også si at det for meg er en gåte hvorfor ikke riksmediene har gitt dette oppmerksomhet. På Andøya skjer det noe svært positivt. Noe som kan gi store positive ringvirkninger for hele landet. Men i stedet gis det inntrykk av at det er krisestemning på øya. Det sutres for noe som forsvinner, men få – kanskje ingen – evner å omfavne det som kan komme. Tvert imot får man gjennom lokalmediene og riksmedier inntrykk av at hele øya trues med nedleggelse. Faktum er at øya potensielt står foran internasjonal vekst.

Det er et lite knippe mennesker på øya som holder fast på Andøya flystasjon og lager masse støy, ikke bare for Andøya og Evenes, men for hele regionen. Og som attpåtil opererer under mottoet «Vi gir oss aldri». Det er smertefullt å være vitne til. Fordi en kritisk faktor for vekst på Andøya, er kompetanse. Og skal Andøya få kompetanse, kan de ikke fremstå som en nedleggingstruet Nord-Norge-bygd. De må snu.

For Andøya er det destruktivt å kreve en omkamp om patruljeflyene, men dessverre frykter jeg at det kan skje. For ser du på aktørene som til nå har vært aktive i «spillet om flystasjonen», er det vanskelig å se for seg at noen kommer til å snu. Senterpartiet kommer aldri til å slippe taket. Og «Vi gir oss aldri»-gjengen kommer heller aldri til å slippe det.

Men Andøya fortjener at både landet og regionen rundt dem ser andre enn de som kjemper med ryggen mot veggen, og heller ser mulighetene. Vi trenger å fremstå som positive, som en region med muligheter – som vi faktisk er. Og lykkes Andøya med en oppbygging og storsatsing på Andøya Test Center, lykkes også hele landsdelen, inkludert Ofoten. UiT i Narvik er bare ett eksempel, med sine studier innen satellitt-teknologi. Ringvirkningene er store, og det kraftsenteret vår region kan bli for det som kommer til å bli en kompetanse med økende etterspørsel og attraktivitet, er enormt. Også på Andøya.

Men det krever altså at vi nå aksepterer at det er Evenes flystasjon som bygges opp, og at Andøya må snu seg rundt og satse der de nå gis muligheter til å skape vekst. Det destruktive som skjer på Andøya er med på å hale ut tiden for det som skjer på Evenes.

Og tid er ikke det vi har nok av – verken på Evenes eller på Andøya.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken