Ballangen bør bli nasjonalt senter for store satsinger

ARBEIDSPLASSER: Her – på tomta Ballangen kommune ga bort til Kolos – skulle det komme inntil 3.000 arbeidsplasser. Nå blir det kanskje 10–15 arbeidsplasser. Siden har Ballangen måtte tåle både kritikk og harselas, men flere kommuner burde gjøre som Ballangen: Ta sjanser.

ARBEIDSPLASSER: Her – på tomta Ballangen kommune ga bort til Kolos – skulle det komme inntil 3.000 arbeidsplasser. Nå blir det kanskje 10–15 arbeidsplasser. Siden har Ballangen måtte tåle både kritikk og harselas, men flere kommuner burde gjøre som Ballangen: Ta sjanser.

Artikkelen er over 2 år gammel

Norge burde ha flere kommuner som Ballangen. Som tør å ta risiko og grep som sikrer utvikling og nye arbeidsplasser.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mens både vår egen næringsminister somler og landets øvrige kommuner er feige og uvitende, tør Ballangen å ta et steg inn i det ukjente – og legge store verdier i form av et landareal i potten for å sikre sårt tiltrengte arbeidsplasser til Ballangen kommune.

Ballangen har måttet tåle både kritikk og harselas de siste dagene for å ha gitt bort Ballangsleira til selskapet Kolos, som ville bygge verdens største datalagringssenter i Ballangen og med det potensielt kunne skape så mange som 3.000 arbeidsplasser. Kritikken kan sies å være berettiget. Harselasen også. Etter uenigheter om veien videre i styret solgte Kolos konseptet, leira og hele hopprennet til kanadiske Hive. Verdiene gikk til de fire som solgte seg ut av selskapet, mens Ballangen satt igjen uten annet enn en mulighet for 10–15 arbeidsplasser.

LES OGSÅ:

Men Ballangen kommune har ikke hestehandlet eller vært naive. Avtalen ble ikke gjort bak ryggen på noen. Prosessen var åpen og kvalitetssjekket av eksterne, og hele prosessen ble i sin tid satt på pause en lang periode for å sikre at man ikke gikk på en smell. I dag kommer Ballangen faktisk til å få penger for de arealene som tas i bruk, og skulle det ikke tas i bruk finnes det en vei ut av avtalen: Skapes ingen arbeidsplasser faller Ballangsleira tilbake til Ballangen kommune etter en viss tid.

LES OGSÅ: Kommunestyret i Ballangen vedtok å selge Ballangsleira: - Vi må bare ta en sjanse

LES OGSÅ: Leira-etablering skal bli større enn Facebook-etableringen i Luleå

Det fremstår likevel som naivt å gi bort en stor verdi i Ballangen i bytte mot noe som skal bli verdens største og gi et antall arbeidsplasser som i samme forhold ville bety 17.500 arbeidsplasser i Oslo. I hvert fall når resultatet potensielt kan bli 10–15 og ikke 3.000 arbeidsplasser. Det må vi erkjenne. Naivt er det kanskje også å tro at en liten kommune i Nordland kan få verdens største datalagringssenter.

Likevel: Hvor hadde vi vært om Ballangen ikke tok et aktivt grep om næringsutviklingen i kommunen? Hva hadde skjedd om det nasjonale senteret for sunn skepsis hadde ligget i Ballangen – slik Nytt på nytt-redaksjonen foreslo fredag – og kommunen sa takk, men nei takk? Da hadde det ikke engang vært snakk om 10–15 arbeidsplasser. Kanskje hadde ikke Nordkraft vært på ballen og sikret seg de beste tomtene for fremtidige datasentre? Kanskje.

For Ballangen kommune skal ha ros for å ha våget. For å ha vært et nasjonalt senter for store sjanser. For å ha tatt en risiko som kan gi avkastning i form av arbeidsplasser. Alternativet hadde vært å sitte i ro, og det skaper ingenting. Da ville Ballangsleira vært et gammelt deponi eller en tidligere landingsstripe for småfly. Nå er det – takket være Ballangens modige grep – gjenstand for fremtidstro og visjoner. Det Ballangen har gjort har sparket i gang ambisiøse planer og tanker. Det ble kanskje ikke like stort som man håpet og trodde, men det har satt i gang prosesser som kan bli større for regionen enn en tomt til ni millioner kroner.

LES OGSÅ:

Ballangen kommune er ikke blitt lurt. Det var vanskelig å forutse at det skulle bli interne uenigheter i Kolos. Kanskje skulle man ha hatt en klausul i avtalen som hindret at eiendommen ble solgt videre uten at kommunen hadde fått verdiene tilbake i et mellomledd, men det kunne like gjerne ha betydd punktum for et potensielt eventyr i Ballangen.

Man skal ikke gamble med fellesskapets verdier, men man skal heller ikke la være å ta sjanser. Da stopper alt opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken