Dømt før dommen faller

DØMT OG STRAFFET: NRK har gått langt i å forhåndsdømme øyelege Jens Kratholm i Brennpunkt-dokumentaren «Pengespesialistene», og politiet i Nordland ble bundet til masten da de inviterte NRK inn i etterforskningen. Nå er Kratholm skyldig til det motsatte er bevist.

DØMT OG STRAFFET: NRK har gått langt i å forhåndsdømme øyelege Jens Kratholm i Brennpunkt-dokumentaren «Pengespesialistene», og politiet i Nordland ble bundet til masten da de inviterte NRK inn i etterforskningen. Nå er Kratholm skyldig til det motsatte er bevist.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Reaksjonene har vært mange etter at NRK Brennpunkt viste sin dokumentar «Pengespesialistene», om blant annet øyelege Jens Kratholm i Narvik. Og ikke uten grunn. I et samrøre mellom overbehandling og påstand om omfattende bedrageri er det etterlatte inntrykket etter dokumentaren at Kratholm er en storkriminell som er skyldig i større svindel enn det han egentlig er mistenkt for.

At noen av Kratholms pasienter har fått skader etter å ha blitt operert av ham, er blitt et bevis på at Kratholm selvsagt også svindler. For klippingen mellom pasienter med operasjonsskader og en tilfreds pasient som har anmeldt det som kan være bedrageri, kan lett oppfattes som et bevis på at Kratholm har gjort noe straffbart.

Å omtale saker av denne typen er krevende for pressen. Mange hensyn skal tas, og dårlig journalistisk håndverk kan føre til at omtale får uheldige konsekvenser for den som er mistenkt. Det vet også vi, og det ansvaret er vi bevisst – selv om også vi kan trå feil. Men NRK har ikke bare trått feil. NRK har gått altfor langt i å forhåndsdømme Kratholm. Én ting er fokuset på overbehandling, som for så vidt er et interessant og viktig tema, helt etter Brennpunkts formål. Å avdekke svakheter i et større system gjør Brennpunkt vanligvis på en briljant måte, men når de sauser inn en politietterforskning som ikke har noe med saken å gjøre, beveger de seg i urent farvann. Dessverre gikk NRK på skjær, og med seg i skuta hadde de politiet i Nordland.

Det er grunn til å spørre seg om NRK driver med utpressing, eller om politiet i Nordland ikke er vante med å håndtere pressen. Noe har uansett gått galt i dialogen mellom statskanalen og politiet. NRK skal ha «visst så mye» om saken mot Kratholm at politiet ikke så noen annen utvei enn å invitere NRK inn i sluttfasen av aksjonen mot Kratholm.

Det er svakt. Svakt av NRK, som bør la politiet gjøre sin jobb uten å selv bli en aktør i etterforskningen. Svakt av politiet, som ikke skal bry seg om hva pressen vet eller ikke. Hvorfor skal det ha noe å bety for saken? Har Kratholm gjort noe straffbart, så har han vel gjort noe straffbart? Om NRK vet alt eller ikke?

Det kan godt være Kratholm har gjort seg skyldig i bedrageri, men det må det være opp til domstolen å avgjøre. Og ikke minst må det være opp til domstolen å avgjøre hvilken form for straff lovbruddet representerer. Slik det er nå har Kratholm allerede fått en straff, og skyldig eller ikke så representerer NRKs slaktende omtale en større tilleggsstraff enn vi ser for det meste annen kriminalitet.

Uansett hva politiet og NRK Brennpunkts redaktører måtte hevde, har de dømt Jens Kratholm før dommen er klar. NRK og politiets samarbeid har satt Kratholm i en situasjon der han er skyldig til det motsatte er bevist. Resultatet er svekket tillit til den videre etterforskningen, for nå er det vanskelig å tro at ingen har bestemt seg på forhånd for hva som skal være sannheten om det Kratholm har gjort. Eller ikke gjort.

LES OGSÅ:  

LES OGSÅ:  

LES OGSÅ:  

LES OGSÅ:  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken