Slalåmklubben samlet Nord-Norge

GÅSEHUD: TV-bildene som viser alpinløpere i Fagernesfjellet stupe ned i havet, har gitt gåsehud og tårevåte øyne hos nordnorske seere. Filmen fra norgesmesterskapet i Narvik kan vise seg å ha hatt en større betydning for innsalget av et fremtidig verdensmesterskap i Nord-Norge med Narvik som vertsby enn vi kanskje tenker.

GÅSEHUD: TV-bildene som viser alpinløpere i Fagernesfjellet stupe ned i havet, har gitt gåsehud og tårevåte øyne hos nordnorske seere. Filmen fra norgesmesterskapet i Narvik kan vise seg å ha hatt en større betydning for innsalget av et fremtidig verdensmesterskap i Nord-Norge med Narvik som vertsby enn vi kanskje tenker.

Artikkelen er over 2 år gammel

Narvik Slalåmklubb har bidratt til å samle Nord-Norge og gjort det enda mer aktuelt for landsdelen å satse på Narvik som vertsby for VM i alpint.

DEL

LederI forrige uke ga Sparebanken Narvik sin ærespris til Narvik Slalåmklubb (NSK). Med prisen fulgte 1750.000 kroner som skal gå til å dekke det underskuddet klubben pådro seg i forbindelse med NM i alpint i Narvik i vinter.

Æresprisen gikk ikke bare til en klubb som sørger for å lære barn og unge å stå slalåm. Prisen gikk til en klubb som, gjennom frivillig innsats og en økonomisk investering utover det klubben egentlig hadde muskler til der og da, har gitt et ikke ubetydelig bidrag til arbeidet med å samle Nord-Norge om et felles alpint-VM med Narvik som vertsby.

Ikke til forkleinelse for VM-organisasjonens arbeid med å gjøre alpint-VM til et arrangement hele Nord-Norge står bak. Eller Narvik-ordfører Rune Edvardsen arbeid med å selge inn ideen i de rette foraene. Eller Narvikfjellets pågående arbeid med å gjøre Fagernesfjellet til noe mer enn bare et fjell man kan kjøre utfor eller slalåm i. Eller alle de andre som jobber for saken. For det er mange som drar lasset, også utenfor Narvik-miljøet. Men midt iblant alle profesjonelle aktører som jobber for å få VM til Narvik og Nord-Norge, står altså en slalåmklubb i Narvik med i underkant av 350 medlemmer og 175 aktive barn og unge. Deres bidrag til Narviks søknad om alpint-VM er det snakket og skrevet altfor lite om.

Én ting er investeringene. Mer enn halvannen million kroner ble brukt for å investere i utstyr som var nødvendig for å kunne være vertskap for norgesmesterskapet som ble arrangert i Narvik i slutten av mars og begynnelsen av april. Pengene ble brukt til å gjøre arrangementet til noe helt spesielt. Utbedring og oppgradering av nett og en del annet rennteknisk utstyr som kan gjenbrukes ved andre arrangement og et eventuelt VM var noen av investeringene.

En annen ting er den imponerende frivillige innsatsen som ble lagt ned av klubbens medlemmer, og ikke minst fra frivillige rekruttert gjennom stiftelsen Narvik Alpint - arrangementsstiftelsen som ble ledet av Kjell Chr. Krane - dagene før, underveis og etter arrangementet. I denne sammenhengen bør også Eirik Olsen, Torbjørn Kufaas, Eva Hansen og ikke minst Hans Herman Henriksen, som var ansvarlig for de frivillige, nevnes. De frivillige stilte blant annet opp for å hjelpe NRK med det som måtte til for å skape spektakulære bilder fra arrangementet. Midt på natten i dagene før norgesmesterskapet møtte frivillige opp på toppen av Fagernesfjellet, i sterk vind og tett snøvær, for å hjelpe kringkastingen.

LES OGSÅ:

En av NRKs kameramenn som jeg snakket med i dagene før mesterskapet skulle starte, var mildt sagt imponert over innsatsen fra klubbens frivillige. Sikten var lik null de tidligere morgenene, men likevel kjørte frivillige på og sikret at alt var klart til mesterskapet skulle begynne. «Da jeg kom opp klokken fem om morgenen, sto de frivillige allerede klare», fortalte kameramannen. NRKs kamerabilder ble lagt merke til og kommentert av TV-seere i hele landet. «Se de bildene. Helt magisk», utbrøt kommentator Andreas Toft flere ganger i løpet av de dagene arrangementet pågikk, idet den ene løperen etter den andre «stupte ned i havet».

LES OGSÅ:

Siden er NRKs fantastiske bilder fra mesterskapet blitt til en kort film som viser høydepunktene fra NM, de spektakulære utsiktsbildene i fantastisk vintervær (heldigvis) og løperne som kommer i over 100 kilometer i timen ned Fagernesfjellet. Som nå brukes for alt den er verdt som en del av innsalget av alpin-VM 20205 i Nord-Norge. På Agenda Nord-Norge i Mo i Rana ble «NM-filmen» fra Narvik vist. Ikke et eneste øye var tørt blant Narvik-delegasjonen. Filmen har den effekten på oss. Blant flere av de andre nordnorske deltakerne sto gåsehuden på armene. Filmen har den effekten på dem.

Det er ikke til å komme fra at slalåmklubbens frivillige innsats for å gjøre NM til det mesterskapet det ble, kombinert med de økonomiske investeringene i arrangementet og ikke minst i ordentlige TV-bilder, kan være et av flere avgjørende bidrag i det vellykkede innsalget av Narvik som vertsby for et verdensmesterskap som hele Nord-Norge nå står samlet bak. Derfor mener vi æresprisen var helt fortjent.

Gratulerer NSK!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags