Det er plass til alle

ÅPNES OPP: Reglene for bruk av motoriserte kjøretøy i utmark bør mykes opp. Reglene er for strenge og står i veien for en videre vekst i reiselivsnæringen.Foto: Kristoffer Klem Bergersen

ÅPNES OPP: Reglene for bruk av motoriserte kjøretøy i utmark bør mykes opp. Reglene er for strenge og står i veien for en videre vekst i reiselivsnæringen.Foto: Kristoffer Klem Bergersen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Debatten om bruk av for eksempel snøskuter eller firehjuling i utmark er betent, og mange har vegret seg for å ta til orde for en oppmykning av regelverket. Nå har «villmarkens sønn», eventyrer Lars Monsen, satt fyr på debatten. Da han besøkte Norsk Opplevelseskonferanse i Narvik i oktober tok han til orde for å «åpne døra på gløtt» for mer motorisert ferdsel i utmarka, Under kontrollerte former, vel å merke.

I et intervju med Dagsavisen etter konferansen sier Monsen: «Reglene er altfor strenge. Vi freder oss vekk fra vekst i lokalsamfunnene. Vi bør åpne opp for mer snøskuterkjøring i Norge.»

Monsen har helt rett. Reglene er for strenge, og står i veien for flere muligheter til både rekreasjon og økt turisme. I kontrollerte former kunne man ha sluppet opp for bruk av for eksempel snøskuter uten at det nødvendigvis hadde ødelagt naturen eller forstyrret turgåere på ski eller bein. Det er plass nok til begge, men klimaet i debatten gjør at man ikke engang kan forsøke å diskutere løsninger og muligheter. De fleste forsøk på å få til en saklig debatt om temaet blir skutt ned av sterke motstemmer, og det er veldig lite konstruktivt. Det har aldri vært snakk om et enten eller; forbud eller frislipp. Det er snakk om å finne en løsning begge sider kan leve med, både de som kommer seg ut i naturen med motor og de som tar beina fatt. Naturen er stor nok og mulighetene mange nok til at man kan leve med begge deler. I kontrollerte former.

LES OGSÅ:   Lars Monsen vil kjøre snøscooter på Saltfjellet 

Tilhengere av bruk av motoriserte kjøretøy i naturen har aldri krevd frislipp, men er alltid blitt tolket slik av motstanderne. Tilhengere hadde levd fint med noen kilometer med oppmerkede løyper, dedikert for eksempelvis snøskuterkjøring. Tilhengerne hadde levd fint med de mulighetene som blir tilrettelagt, noe man ikke skal lenger enn til Riksgränsen for å oppleve. Her er det merkede skuterløyper og skigåere og skuterkjørere er for det aller meste aldri i veien for hverandre. Og kjører noen inn i forbudssoner er skuterkjørerne selv de første til å slå ned på det. Og verdt å merke seg er også at Riksgränsen er mindre regulert enn resten av Sverige. Så Riksgränsen kan ikke være målet for vår region.

Grensen representerer rekreasjonen. I tillegg har du reiselivet, som bare i vår region har flere potensielle vekstområder med organiserte turer, «snøsafari», nordlysturer og naturopplevelser bare Norge og vår region kan by på. Monsen selv trekker fram en mulighet på Saltfjellet, der det er et stort potensial: «(...)de burde får lov til å kjøre opp en to mil lang skuterløype inn til Bjøllovatnet for isfiske, og få lov til å kjøre et begrenset antall turer inn. Så kan løypa også brukes av skiløpere og hundekjørere. Vi må ikke være så livredde for det. Vi må lempe litt på kravene, så folk kan leve av dette».

Han ber ikke om frislipp, men Monsen har åpnet for en debatt vi må ta på nytt. Strenge regler står i veien for vekst i reiselivsnæringen og naturopplevelser, og det kan vi ikke leve med.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken