Gå til sidens hovedinnhold

– Helse Nord tåler ikke ny lokaliseringskrig

Artikkelen er over 2 år gammel

Det bør, av hensyn til pasientene, være politisk umulig å flytte ambulansehelikoptrene ut av UNNs nedslagsfelt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helse Nord sitt styre har behandlet rapporten fra revisjonsfirmaet Pricewaterhouse Coopers (PwC). Rapporten rettet som kjent sterk kritikk mot Helse Nord, og pekte på en rekke brudd på helseforetaksloven, brudd på god lederpraksis, brudd på taushetsplikten og brudd på habilitetsregler, skriver Nordlys på lederplass.

Tid for å gå rutiner, veiledere og instrukser etter i sømmene

Den kommer også med anbefalinger til forbedringer, blant annet behov for økt grad av formalisering og dokumentasjon i møtesammenheng. Styret besluttet å ta rapporten til etterretning, og konstituert styreleder Inger Lise Strøm var klar på at det for helseforetakets del, er tid for å gå rutiner, veiledere og instrukser etter i sømmene.

Styremøtet ble likevel en noe underlig seanse, da flere av medlemmene klaget over at ikke alle i styret var intervjuet av PwC. Noen kjente seg nemlig ikke igjen i beskrivelsene i rapporten, og mente den ville blitt mer nyansert om de selv hadde fått komme til orde. For de som fulgte styremøtet direkte, kunne dette fortone seg som om man ikke hadde forstått rapportens innhold og alvor.

Arvesynden dukket opp

Det er ingen tvil om at samarbeidet mellom Helse Nord og UNN ble alvorlig svekket etter den betente PCI-saken. Likevel er det styremedlemmer i Helse Nord som ikke kan ha fått med seg hva lokaliseringsstrid kan føre til, om man ikke først og fremst vektlegger hensynet til dem som helsevesenet er til for: pasientene.

Les også

Helse Nord opphevde vedtaket om Evenes som base

 

Symptomatisk nok dukket «arvesynden», nemlig distriktspolitikken opp, da styret behandlet saken om ambulansehelikopterbase i Midtre Hålogaland. Denne basen har siden januar 2015 vært på Evenes lufthavn, i Forsvarets lokaler. Nå skal Forsvaret bygge ut, og basen må flyttes.

Ambulansehelikopter tjenesten på Evenes har vært en suksess fra dag én

Det betyr imidlertid ikke at den skal flyttes fra Evenes. Ambulansehelikopter tjenesten på Evenes har vært en suksess fra dag én, og tre års erfaring viser at den geografiske plasseringen er optimal. Basen ligger sentralt på aksen Bodø-Tromsø, helt riktig plassert i forhold til de fire lokalsykehusene den primært betjener.

Les også

Krever ambulanse-helikopteret til Harstad

 

Miljøgifter i grunnen gjør at Avinor ikke kan tilby tomt til basen inne på flyplassområdet på Evenes. Det er likevel fullt mulig å plassere den like utenfor. Tallene viser at UNN, ved sykehusene i Harstad og Narvik, bruker helikopteret seks ganger så mye som Nordlandssykehuset. Tallene viser også 681 landinger med pasienter til UNN Tromsø, mot bare 21 ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Ansatterepresentant: Tallene er ikke viktige

Bodø har redningshelikopter. Det bør derfor være politisk umulig å flytte ambulansehelikoptrene ut av UNNs nedslagsfelt. Likevel argumenterte en ansattrepresentant i styret for at basen må flyttes til Stokmarknes, og at tallene ikke var viktige! Vedkommende er ansatt på Nordlandssykehuset Stokmarknes.

Episoden forteller at oppfølgingen etter PCI-saken og PwC-rapporten må omhandle styrearbeid også, herunder hva som er styrerepresentanters fremste oppgave. Det er ikke å åpne for flere ødeleggende lokaliseringskriger. Det tror vi i så fall vil bli Helse Nords bane.

Kommentarer til denne saken