Tips til nyttårsforsett for 2019: Besøk en ny venn

ENSOM: Så mange som én million nordmenn forteller at de er ensomme. Du kan være med på å gjøre Narvik litt mindre ensom med et enkelt nyttårsforsett: Besøk en ny venn. Og gjør du det ofte allerede: Besøk en venn én ekstra gang.foto: Scanpix

ENSOM: Så mange som én million nordmenn forteller at de er ensomme. Du kan være med på å gjøre Narvik litt mindre ensom med et enkelt nyttårsforsett: Besøk en ny venn. Og gjør du det ofte allerede: Besøk en venn én ekstra gang.foto: Scanpix

DEL

LederDa er vi igjen kommet til den tiden da det skal pønskes ut nye nyttårsforsett. For mange går nok forsettene på aktiviteter som holder vekt nede og muskelmasse oppe. Og like lett som det er å lage forsettene, er det å bryte dem. Dørstokkmila blir ofte lengre og lengre for hver uke som går. Et tips er å lage seg nyttårsforsetter som ikke krever ukentlig oppfølging. Som kan gjennomføres med jevne eller ujevne mellomrom, ved behov – og i så måte har jeg et forslag til deg som lurer på hva ditt nyttårsforsett skal være: Besøk en ny venn. En nabo, en bekjent, noen som nettopp har flyttet til byen, nye studenter, en du nettopp har møtt, eller en bekjent du vet trenger en venn. Og er du flink til å besøke og invitere allerede er mitt tips til akkurat deg: Besøk noen én ekstra gang.

Eldrepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, skrev på leserbrevplass i Fremover før jul at mellom 15 og 20 prosent av Norges befolkning forteller at de er ensomme. Det er over én million mennesker. «Det er så utbredt og har så negativ innvirkning på folks helse at vi må anerkjenne det som et stort folkehelseproblem», skriver Moflag. Hun fortalte om Aud Kristiansen (87) i Trondheim, som ikke husket sist hun hadde besøk. Til NRK fortalte Kristiansen at alle hennes venner var døde. Nå var hennes nærmeste venn TV-en.

Det er slettes ikke bare eldre som har mistet nære venner som kan føle seg ensomme. De aller fleste av oss har følt eller komme til å føle på ensomhet, enten det er snakk om å komme til en ny by, at familie eller venner flytter fra byen, at man blir sykmeldt eller kjæresten gjør det slutt. Fellesnevneren for alle er uansett at det å få besøk, bli invitert, bli sett eller spurt har enormt mye å si. Mer enn du kanskje aner.

Moflag tar i sitt leserinnlegg til orde for å løfte temaet ensomhet politisk. Snakke om det, skape mer åpenhet. Hun oppfordrer Frivilligsentralen til å ta en større rolle i å skape sosiale arenaer, og gir honnør til Røde Kors sitt arbeid med å rekruttere besøksvenner. Alt er gode tiltak, og jeg støtter dem fullt ut. Samtidig er det så lett å gjøre noe med det selv også, uten å organisere seg eller ta del i etablerte aktiviteter. Hvis alle i Narvik besøker én person ekstra hver i år, eller inviterer med seg én venn eller bekjent på noe du likevel hadde tenkt å gjøre, vil det på sin måte bidra til å gjøre Narvik til et enda mindre ensomt sted å bo. Hvis alle i Narvik gjør det, betyr det rundt 18.000 flere besøk. Det er et kraftig bidrag mot folkehelseproblemet ensomhet.

Å besøke eller å invitere noen én ekstra gang i løpet av 2019 høres så lett ut, og det er det også. Det eneste som kreves er bevissthet. Et litt nytt tankesett. Det kreves prioriteringer. Ikke beinharde, bare prioriteringer. I stedet for å dra rett hjem fra jobb, hvorfor ikke ta turen innom en du vet ikke har så mange? Eller invitere hjem en som er ny i byen? Det betyr mye for den du inviterer, og tro meg: Det vil bety mye for deg også.

Lykke til! Og godt nyttår!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags