– Det er for sent. Parkeringsdebatten har nådd kokepunktet

JUSTERE TEMPERATUREN: Rådmann Lars Skjønnås oppfordrer alle til å justere ned temperaturen i debatten om parkeringsordningen. Spørsmålet er hvem som burde tatt ansvar for å holde temperaturen nede allerede fra starten.

JUSTERE TEMPERATUREN: Rådmann Lars Skjønnås oppfordrer alle til å justere ned temperaturen i debatten om parkeringsordningen. Spørsmålet er hvem som burde tatt ansvar for å holde temperaturen nede allerede fra starten.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Parkeringsordningen i Narvik har vært omstridt i flere år. Ikke fordi folk ikke finner seg i å måtte betale for å parkere. Det går – stort sett – helt fint for de fleste. Det er den manglende smidigheten under håndhevingen av parkeringsforskriftene i Narvik som har skapt det parkeringsbetjentene selv beskriver som trakassering og mobbing. Nå er resultatet at flere av betjentene har sykmeldt seg, etter at det begynte å koke blant bilister, i sosiale medier og i media da et stort flertall i formannskapet i Narvik gikk inn for en full gjennomgang av parkeringsordningen i kommunen.

Rådmann Lars Skjønnås i Narvik kommune ber folk puste med magen, og sier det er på tide å justere ned temperaturen i debatten rundt parkeringsordningen. Spørsmålet er hvem som burde tatt ansvar for å holde temperaturen nede på et nivå som ikke sykmelder ansatte allerede fra starten.

For det har vært mange sjanser gjennom årene til å bidra til å holde temperaturen nede på levelig nivå. Ta for eksempel leveringsfesten: I forkant gikk politikerne offentlig ut og ba om at det ble vist ekstra smidighet når det kom til parkering under akkurat denne helgen.

Hvordan det gikk er kjent for de fleste. 16 bilister fikk gebyr for til sammen 14.400 kroner. Narvik-ordfører Rune Edvardsen besluttet at Narvik kommune skulle tilbakebetale samtlige gebyr. «Når Narvik inviterer til fest, er det viktig at vi også oppfører oss som et godt vertskap», sa Edvardsen i mars.

Det er ikke første gang Narvik kommune betaler tilbake gebyr gitt av parkeringsetaten i kommunen. Da kommunen flyttet fra Havnens hus til det nyoppussede rådhuset, fikk transportselskapet fire gebyr mens de bar inn møbler fra lastebilen de parkerte utenfor rådhuset. Alle fire gebyr ble tilbakebetalt av kommunen.

Og det er her problemet ligger: Det er et stykke fra hensikt til handling når det kommer til parkering i Narvik. Mens politikerne hele tiden har vært tydelig på at de ønsker smidighet og positive holdninger når det kommer til parkering i Narvik, og at beboere og besøkende skal føle seg velkommen i byen, kan det virke som om ordren ikke er gitt videre. Eller tolket annerledes. De mange til dels sterke reaksjonene på parkeringsbetjenters millimetertolkning av forskriftene i disfavør av bilisten burde ført til at administrasjonen – parkeringsbetjentenes ledelse – tok tak umiddelbart. Tydelige beskjeder om å la tvilen komme bilistene til gode burde vært gitt, og ordre om å gi veiledning heller enn gebyr burde kommet for flere år siden. Slik hadde administrasjonen holdt temperaturen nede. Slik hadde administrasjonen kunne unngått mobbing og hets av noen som tross alt bare gjør jobben sin, før det endte med sykmelding.

Nå er det for sent. Parkeringsdebatten har nådd kokepunktet. Det gikk for langt, og dråpen var innføringen av gebyr for tohjulinger og ATVer – en ordning Narvik er alene om å ha i hele Nord-Norge.

Heldigvis ser det nå ut til at vi ser starten på en justering av parkeringsordningen. Det er ikke for tidlig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken