Først skyver hun ordførerne ut i kulden. Så reagerer hun når de vil stå utenfor. Det er provoserende

Å være skuffet over «storebror Narvik» og ordfører Edvardsen er Mæland selvsagt i sin fulle rett til, men at hun reagerer er likevel overraskende. Det bør være forståelig for ministeren at fellesnemnda ikke vil være med videre, når det er hun selv som har skjøvet ordførerne ut i kulden.

Å være skuffet over «storebror Narvik» og ordfører Edvardsen er Mæland selvsagt i sin fulle rett til, men at hun reagerer er likevel overraskende. Det bør være forståelig for ministeren at fellesnemnda ikke vil være med videre, når det er hun selv som har skjøvet ordførerne ut i kulden.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LEDER Vi var forberedt på at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland skulle forklare, ja også forsvare departementets beslutning om hvor Tysfjord skal deles. At hun skulle gjøre det ved å reagere på «storebror» Narvik og ordfører Rune Edvardsens respons som hun gjør, kom like overraskende som departementets avgjørelse. Og viser enda tydeligere at Mæland ikke kan begripe hvordan prosessen - eller den manglende prosessen - oppfattes fra utsiden.

Til Fremover fredag sier Mæland at hun synes det vil være «veldig dårlig av storebror» om fellesnemnda legger ned sitt arbeid, slik Edvardsen fortalte henne at nemnda ville gjøre fredag. «Det reagerer jeg veldig på», sier Mæland.

Det bør være forståelig for ministeren at fellesnemnda ikke vil være med videre, når det er hun selv som har skjøvet ordførerne ut i kulden

Christian S. Andersen, sjefredaktør

Å være skuffet over «storebror Narvik» og ordfører Edvardsen er Mæland selvsagt i sin fulle rett til, men at hun reagerer er likevel overraskende. Det bør være forståelig for ministeren at fellesnemnda ikke vil være med videre, når det er hun selv som har skjøvet ordførerne ut i kulden. Så når hun reagerer etter å ha gjennomført tidenes minst demokratiske prosess, blir hennes reaksjon overfor fellesnemnda rett ut provoserende.

LES OGSÅ:

Da Sametinget fikk møte departementet, fikk ikke de berørte kommunene vite så mye mer enn at møtet faktisk hadde funnet sted. Hva som kom fram forble hemmelig. Argumenter som nå er lagt til grunn for delingen av Tysfjord, fikk ikke fellesnemnda en mulighet til å imøtekomme. Hva som kom fram skal fellesnemnda få vite nå som vedtaket er fattet. Da er det selvsagt for sent, og igjen mer provoserende enn noe annet. Det blir veldig interessant å få se referatene fra konsultasjonene, som Sametinget altså har oppfattet som et forhandlingsmøte der man «oppnådde enighet».

Uansett kommer ikke Mæland fra at hun har vist med all tydelighet at hun ikke har tillit til fellesnemnda, når de ikke involveres eller får en mulighet til å imøtegå argumenter som er relevante for den kommunedelingen fellesnemnda har jobbet med. At Sametinget er involvert i innspurten på denne måten, og ikke fellesnemnda, betyr uansett hva Mæland sier at Sametingets mening om delingen er tillagt mer vekt enn kommunene, innbyggerne og ikke minst Fylkesmannens meninger. Selv om det bare var en «konsultasjon».

LES OGSÅ:

Å antyde at fordi Narvik er større i innbyggertall, eller en «storebror», så bør inntektene fra kraftanleggene tilfalle «lillebror» i sør, viser med all tydelighet at her er det Sametinget som er lyttet til – og ingen andre. Hadde Mæland brukt like mye tid og åpnet for en lik «konsultasjon» for fellesnemnda og Fylkesmannen som hun hadde med Sametinget, hadde hun forstått at nye Narvik vil ha like mye behov for inntekter fra kraftanleggene som nye Hamarøy.

Det Mæland nå har gjort, er å legge ansvaret for å skape et robust Hamarøy over på nye Narvik. Som er dypt urettferdig, og også feil i henhold til de retningslinjer og det lovverk man følger for inndeling av kommuner. Én ting er at økonomiske hensyn ikke skal tas når kommuner skal deles, som vi allerede har påpekt på lederplass. En annen ting er at loven sier at kommuner som havner dårligere ut ved en deling, skal kompenseres. Altså er det statens ansvar, men dette ansvaret har nå «storebror» Narvik fått. Det er helt urimelig, og ikke etter spillereglene.

Det Mæland nå har gjort, er å legge ansvaret for å skape et robust Hamarøy over på nye Narvik

Christian S. Andersen, sjefredaktør

Mæland har kastet både demokrati, lovverk og fornuft på havet i delingen av Tysfjord, og sørget for at den siste lille biten av tillit til en konfliktfylt og kaotisk reform er helt borte for alle – kanskje med unntak av Sametinget og et mindretall i Tysfjords kommunestyre. At Mæland attpåtil reagerer på fellesnemnda og nye Narviks reaksjon, som altså i tolvte time ble holdt helt utenfor hele prosessen uten mulighet til å faktisk få være «storebror» og bidra med litt fornuft, viser at kommune- og regionreformen er blitt en prestisjesak. Ikke noe som skal være til det beste for Kommune-Norge.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken