Årets største dugnad

RALLARE: Alle feirer Narvik og viser hvor stolte man er av byen under Vinterfestuka – årets største dugnad. Her er festkledde publikummere på Det Betales. foto: Monia Buyle

RALLARE: Alle feirer Narvik og viser hvor stolte man er av byen under Vinterfestuka – årets største dugnad. Her er festkledde publikummere på Det Betales. foto: Monia Buyle

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederVinterfestuka 2018 er over, og for en festuke det ble! En drøy uke til ende med store navn og mindre nykommere, store opplevelser og små øyeblikk. Bak hele gildet står Vinterfestuka-organisasjonen, med sine frivillige. Som har jobbet et helt år med å planlegge festuka for oss. Og døgnet rundt denne uken for at narvikinger og besøkende skal få oppleve hvordan en by og en historie og en kultur skal feires på skikkelig vis.

Men Vinterfestuka i Narvik er ikke bare konserter, litteraturkvelder, kostymetog og barneforestillinger – eller frivillige og profesjonelle. Vinterfestuka er mye mer. Det er deg og meg. Det er din nabo. Og min nabo. Og bekjente i Harstad. Og slektninger i Lofoten. Som fyller Narvik by, konsertscener og teatersaler. Ikledd tidsriktige kostymer, hatter og pins.

Denne uken har jeg både hatt gleden av å få oppleve store kulturopplevelser, og fått snakket med en del av artistene og musikerne og utøverne. Felles for dem alle er at de blir helt satt ut av et Narvik som har gått sammen for å lage fest. Og ikke bare på kveldene, når mørket har senket seg og scenelyset er tent. Nei, hele dagen, kvelden og natten er det rallare og Svarta Bjørner i gatene. Og butikkene er pyntet med malmtog, rallarhatter og pene damedrakter, hekla gardiner og tente telys. Og på arbeidsplassen ser du rallarhatter stikke opp over dataskjermene, og i barnehagene tegnes det malmtog og klippes rallarhatter i papp.

Det er egentlig helt fantastisk hvordan en hel by og dets hele omland går sammen om å feire byen på denne måten. Det vitner om en stolthet for historien og byen sin som jeg ikke tror du kan finne i noen andre byer her i landet. I hvert fall ikke i en uke i strekk.

Norges best bevarte, fabelaktige hemmelighet, sa Per Sundnes om Vinterfestuka da han åpnet Svarta Bjørn-konferansen på fredag. Og vi har skrevet om det i Fremover før, og det er blitt gjentatt tidligere mange ganger: Vinterfestuka hadde fortjent et større publikum, og mange flere burde få oppleve den helt magiske atmosfæren og den totalt utmattende – men samtidig den gigantiske vitamininnsprøytningen Vinterfestuka er. Hemmeligheten må deles.

Utfordringen er selvsagt at ingen tror oss, selv om vi forteller om det. Det hjelper ikke bare å si det. Det forsto jeg etter å ha pratet med noen av musikerne som opptrådte denne uken på forskjellige Narvik-scener: «Jeg fikk høre om Vinterfestuka og hva det var – men jeg ante ikke at det var dette», sa en av musikerne til meg. For ingen kan forestille seg at flere tusener av innfødte, innflyttede og inviterte går kledd som i 1902 en hel uke i strekk, på jobb og på butikken. At butikkene blir pyntet og at konsert etter konsert fylles opp med jublende publikummere dag etter dag, hele uken gjennom.

Vinterfestuka er en gedigen dugnadsfest, og hele Narvik er med. Også i år. Tusen takk for en fantastisk Vinterfestuka 2018, alle sammen!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags