Exit for Exit: 590.000 kroner kan fort bli millioner av kroner – med tiden

Fra venstre: Siv-Elin Reitan og Esben Haldorsen i Exit, og lege og spesialist innen rus og avhengighetsmedisin, Andreas Holund, under fredagens auksjon til inntekt for Exit på Amfi.

Fra venstre: Siv-Elin Reitan og Esben Haldorsen i Exit, og lege og spesialist innen rus og avhengighetsmedisin, Andreas Holund, under fredagens auksjon til inntekt for Exit på Amfi. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter at ettervernstilbudet Exit mistet midlene fra arbeids- og velferds-direktoratet, var de nødt til å be om hjelp fra Narvik kommune. De ba om 840.000 kroner, men måtte ta til takke med 250.000 i rådmannens forslag til budsjett under torsdagens bystyremøte – det samme tilskuddet de har fått fra kommunen de to siste årene. Men 590.000 kroner for lite. Det betyr kroken på døra for tilbudet slik det er i dag fra og med januar 2019.

Det virker som et korttenkt trekk. Et resultat av en trang økonomi der regnskapet skal gå opp. Realiteten er at det vil se bra ut i regne-arkene for 2019, men når status skal gjøres opp for 2020 og årene etter, vil denne bevilgningen, eller mangelen på bevilgning, bli et stort sort hull i kommuneøkonomien.

I dag er det 100 aktive brukere av Exit. Noen av dem er tidligere rusmisbrukere. Gjengangeren hos dem er at uten Exit – så ville de neppe klart å holde seg unna rusens klamme grep.

I verste fall kan man risikere at for noen brukere vil en nedleggelse bety returbillett til rusens mørke hjørner – og for noen kanskje et møte med kriminalitet. Det er da problemene for Narvik kommune og samfunnet vårt dukker opp.

Les også:

At én av dagens brukere av Exit faller utenfor igjen, vil koste samfunnet vårt mer enn de 840.000 kronene kommunen kunne ha bevilget ettervernstilbudet.

Fordi: En rusavhengig som gjennomgår behandling på klinikk koster alene mellom 350.000 og 560.000 kroner. I etterkant av klinikkoppholdet kommer ettervernet for vedkommende. En narkoman kan kjøre livet helt i grøfta og står uten noen ting etter behandlingen. Da må kommunen skaffe klær og bolig – noe som koster penger. Kanskje er ikke den narkomane rusfri etter endt opphold, og må ha en kommunal rusbelastet bolig. Det igjen medfører at vedkommende skal ha oppfølgning to ganger i døgnet av kommunens ROP-tjeneste. Vedkommende står uten jobb og må inn i NAV-systemet.

Allerede nå ser man at dette baller på seg og det blir snakk om enorme summer som følger av at én havner på kjøret igjen.

Budsjettet til Narvik kommune tar i dette tilfellet fra de svakeste i narviksamfunnet og sparker bein på frivillighetsånden som er så viktig å verne om. Samtidig klarer de å skape mer arbeid for seg selv og større utgifter som vi, innbyggerne og fellesskapet, må betale for.

Andreas Haakonsen, nyhetsredaktør

For å gjøre det hele enda verre: En person som i dag benytter seg av Exit, som har jobb og fungerer i samfunnet, vil da gå fra å være en bidragsyter til fellesskapet gjennom å betale skatt – til å bli en utgiftspost der fellesskapet betaler for å holde vedkommende i live. Kanskje lar vedkommende seg friste til et liv som kriminell i jakten på penger og rus. Da snakker vi om enda større utgifter for næringslivet, politiet og rettsvesenet. I tillegg vet vi at rusmisbrukere ofte får skader eller sykdommer som følger av misbruket.

Les også:

Vi vet at mellom 15 til 30 prosent av alle innleggelser i somatikken på norske sykehus skyldes russkader/rusavhengighet. Hvorfor skal man da ikke investere for å spare samfunnet for penger?

Budsjettet til Narvik kommune tar i dette tilfellet fra de svakeste i narviksamfunnet og sparker bein på frivillighetsånden som er så viktig å verne om. Samtidig klarer de å skape mer arbeid for seg selv og større utgifter som vi, innbyggerne og fellesskapet, må betale for.

Oppfordringen er derfor krystallklar. Disse pengene må man finne i kommunekassa. Hvis ikke er jeg redd man pisser i buksa – det er godt og varmt nå, men det blir fort kaldt.

Bakgrunn:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken