Alkohol hos frisør er dårlig helsepolitikk

VIKTIG ANSVAR: Jeg tror ikke vi får se en drastisk økning av alkoholikere hvis vi tillater skjenking hos frisører og på spa, men det er et viktig ansvar for oss som politikere å sørge for at vi har alkoholfrie arenaer, både av hensyn til barna, til de som har utfordringer med alkohol og av hensyn til folkehelsa, skriver Vegard Lind-Jæger.

VIKTIG ANSVAR: Jeg tror ikke vi får se en drastisk økning av alkoholikere hvis vi tillater skjenking hos frisører og på spa, men det er et viktig ansvar for oss som politikere å sørge for at vi har alkoholfrie arenaer, både av hensyn til barna, til de som har utfordringer med alkohol og av hensyn til folkehelsa, skriver Vegard Lind-Jæger.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevNarvik bystyre skal torsdag behandle et forslag om å endre alkoholpolitisk handlingsplan til å tillate at frisører, spa og velværesenter skal få lov til å skjenke alkohol på lik linje med restauranter utesteder etc. Det ligger også et forslag om å servere alkohol på biblioteket. Vi har en alkoholpolitisk handlingsplan for å begrense og redusere alkoholforbruket, og dermed skadevirkningene av alkohol. Alkoholforbruket i samfunnet er økende, særlig i aldersgruppen over 55 år. Det pekes på at en svært viktig årsak til dette er at «kosedrikkingen» øker. Alkohol knyttes til stadig flere anledninger og situasjoner og frisører og spa vil bare være atter en dråpe i begeret.

Dette er problematisk på flere måter: Det handler om at overforbruk av alkohol og alkoholavhengighet er destruktivt, både sosialt og helsemessig for både den det gjelder og menneskene rundt. Det handler om ivaretakelsen av barns beste, barn skal skånes for foreldre og andre voksenpersoner som er alkoholpåvirket. Det handler om at helseskadene av alkohol øker med konsumet, ikke bare hos alkoholikere. Ikke minst handler det om kommuneøkonomi. Økt alkoholkonsum gir økte helse- og sosialutgifter i fremtidens budsjetter. Vi er i en økonomisk situasjon hvor vi ikke har råd til å spenne ben på oss selv.

Jeg tror ikke vi får se en drastisk økning av alkoholikere hvis vi tillater skjenking hos frisører og på spa, men det er et viktig ansvar for oss som politikere å sørge for at vi har alkoholfrie arenaer, både av hensyn til barna, til de som har utfordringer med alkohol og av hensyn til folkehelsa.

Liberalisering av alkoholpolitikken er ikke et folkekrav, tvert imot. I en undersøkelse fra 2016 kom det frem at 75 % av befolkningen vil ha flere alkoholfrie arenaer for både barn og voksne, ikke færre. I samme undersøkelse sa 57 % at de syntes det var et for stort drikkepress i norsk drikkekultur.

Vi, politikerne, har et ansvar for å bedre folkehelsa og vi har vedtatt at god folkehelse er den viktigste strategien for økonomisk bærekraft i kommuneøkonomien. Vi har også vedtatt at folkehelse og forebygging av alkoholrelaterte skader skal ligge til grunn for alkoholpolitikken.

Da blir det veldig spesielt at komiteen med ansvar for helsepolitikken nesten enstemmig gjør et vedtak som er stikk i strid med anbefalingene til fagetatene, nettopp begrunnet med folkehelse. Jeg oppfordrer bystyret til å se det store bildet, og være tro mot de planene og målsetningene vi allerede har vedtatt. Jeg håper at vi kan bevare de alkoholfrie arenaene vi har i dag for barna, for folkehelsa og for kommuneøkonomien.

Vi er en JA-kommune, og Narvik SV sier JA til folkehelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags