Betraktninger om valg i Evenes: - Hver stemme teller

KRONIKKFORFATTER: Steinar Sørensen, Tidligere rådmann i Evenes.

KRONIKKFORFATTER: Steinar Sørensen, Tidligere rådmann i Evenes. Foto:

DEL

MeningerVed forrige kommunevalg i Evenes var det bare fem stemmer som avgjorde styrkeforholdet i kommunestyret, og dermed valg av ordfører. Det var imidlertid bare et kryss på en stemmeseddel som avgjorde kommunens framtid ved endelig behandling av kommunereformen.

Venstre så vidt inn

Venstre var partiet med færrest stemmer, og kom så vidt inn i kommunestyret med ett medlem. Fem færre stemmer til Venstre og tilsvarende flere til AP ville gitt rødgrønt flertall, og Venstre ute av kommunestyret. Kommunestyret valgte Svein Erik Kristiansen til ordfører med 9 stemmer, mot 8 stemmer for Svein Nilsen. Uten disse fem stemmene ved valget ville valg av ordfører vært omvendt. Venstre stiller ikke liste i år, og både mandatet og stemmene er til disposisjon.

Ett kryss avgjorde kommunereformen

Ett kryss foran Rune Hamnes på stemmeseddelen gjorde at han fikk siste plassen fra Høyres liste, mens Viggo Berg måtte ta til takke med 1. varaplass. Viggo Berg var ivrig tilhenger av Ofoten-alternativet i drøftingene om kommunestruktur. Også kommunereformen ble avgjort med knappest mulig flertall, 9 for å stå alene mot 8 stemmer for Ofoten-alternativet. Rune Hamnes tilhørte dette flertallet. Med Viggo Berg i kommunestyret ville vedtaket blitt omvendt, og Evenes hadde nå deltatt i arbeidet med å etablere nye Narvik kommune.

Bogenlista blir jokeren

Jan Inge Yttervik manglet i 2015 bare 9 tilleggsstemmer på å bli fast representant for SV. Han har i ettertid konvertert fra sosialist til hærfører for Bogenfolkets interesser, og troner nå øverst på Evenes tverrpolitiske liste (på folkemunne kalt Bogenlista). Det er sannsynlig at denne kommer inn i kommunestyret, og også avgjør både styrkeforholdet og valg av ordfører. Det siste vil nok avhenge av hvem av kandidatene som byr mest til Bogen, budrunden kan begynne 10. september. I Evenes kan vi komme til å se at matrikkelen vinner over ideologiene.

Hver stemme teller

Det hevdes tidvis at det er bortkastet å stemme. Selvsagt tøv. Utfallet etter forrige valg i Evenes er ikke unikt, og velgerne endret også kommunestyrets sammensetning fra det som var partiene forslag. Dette vil være utfallet også i år, erfaringer viser at om lag halvparten av velgerne gjør endringer på stemmeseddelen. Men da må det også stemmes.

Hver stemme teller, og det er vi som stemmer som bestemmer.

BORTKASTET?: Det hevdes tidvis at det er bortkastet å stemme. Selvsagt tøv. Utfallet etter forrige valg i Evenes er ikke unikt, og velgerne endret også kommunestyrets sammensetning fra det som var partiene forslag, skriver Steinar Sørensen, tidligere rådmann i Evenes kommune.

BORTKASTET?: Det hevdes tidvis at det er bortkastet å stemme. Selvsagt tøv. Utfallet etter forrige valg i Evenes er ikke unikt, og velgerne endret også kommunestyrets sammensetning fra det som var partiene forslag, skriver Steinar Sørensen, tidligere rådmann i Evenes kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags