Havbruk: Vårt fotavtrykk må reduseres

For Rødt Narvik: Lene Odlolien 1. kandidat ved kommunevalget, Hanne Bjerkvik 2. kandidat ved kommunevalget, Elisabeth Anethe Olsen 3. kandidat ved kommunevalget.

For Rødt Narvik: Lene Odlolien 1. kandidat ved kommunevalget, Hanne Bjerkvik 2. kandidat ved kommunevalget, Elisabeth Anethe Olsen 3. kandidat ved kommunevalget.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Livreima for sjøbasert vekst i havbruk strammes inn ved økte utslipp fra et storsmoltanlegg i Bogen i nabokommunen Evenes.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det vil si at den negative marginen for sjøbasert vekst forsterkes hver gang det besluttes at det skal tilføres mer næringsstoffer fra akvakultur ut i fjordene, som skal reguleres gjennom vår felles regionale kystsoneplan.

Regjeringens passivitet i forhold til havbruksnæringas skadepotensiale truer langsiktig trygging av arbeidsplasser og det vi skal leve av i framtida. -Ei framtid der fornybar energi og annen industri står sterkere enn i dag på bekostning av olje og gass. Det er ikke bare staten som må inn med tiltak som sikrer en varig endring. -Det er en omstilling også lokalsamfunn og kommunepolitikere er nødt til å bidra til at skal skje.

Sammen må vi lykkes i å redusere vårt fotavtrykk.

- Rødt jobber for et system der mennesker og miljøets behov har forrang framfor simpel profitt. Klimakrise, matvarekrise og økonomisk krise viser at et systemskifte er mer nødvendig enn noen gang.

Oppdrettsnæringa slipper ut store mengder avfallsstoffer hvert år. Vi krever effektiv omstilling i havbruksnæringen fra dagens ressurs-sløseri til oppsamling av slam til foredling.

Dersom vi velger å benytte oss av dette i biogassproduksjon eller for å erstatte kull i høyintensitetsindustrien, kan slammet bli en ressurs foran å være et problem.

Dette betinger lukkede sjøbaserte anlegg med rensing og resirkulering av vannet, noe som også vil ha redusert konsekvens for miljøet rundt anleggene.

Vi har fremdeles tid til å skape et regionalt samfunn som tar hensyn til naturen og gir oss høy livskvalitet, men da må bruken av naturressurser styres innenfor rammene av naturens tålegrenser.

Vi krever at all oppdrett av laks må foregå i lukkede anlegg.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken